časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přepěťová ochrana slaboproudých rozvodů

|

číslo 12/2004

inovace, technologie, projekty

Přepěťová ochrana slaboproudých rozvodů

RNDr. Jozef Dudáš, CSc.,
SALTEK s. r. o.

Ochrana proti přepětí se stala nedílnou součástí všech slaboproudých systémů. Nesprávná funkce nebo výpadek systému MaR (měření a regulace), EZS (elektronický zabezpečovací systém), LAN (local area network, lokální počítačová síť), telekomunikačních sítí apod. mohou vést ke značným škodám. Vyplatí se proto věnovat výběru přepěťových ochran náležitou pozornost.

Přepěťové ochrany představují v slaboproudých rozvodech pasivní prvky, které by měly co nejméně ovlivňovat přenos signálu. Je proto třeba znát vlastnosti signálu přenášeného vedením, které se má chránit.

Obr. 1

Klíčovými vlastnostmi signálu, které by měly být při výběru ochran brány v úvahu, jsou:

  • frekvenční rozsah,
  • maximální úroveň signálu,
  • proud protékající vedením.

Společnost SALTEK vyrábí speciální ochrany, které jsou optimalizovány pro jednotlivé typy vedení.

U přepěťových ochran se z hlediska jejich výkonnosti a odolnosti rozeznávají dva základní typy:

  • svodiče bleskových proudů,
  • svodiče přepětí.

Svodiče bleskových proudů se umísťují na vedení v místě jeho vstupu do objektu, svodiče přepětí se instalují co nejblíže ke vstupním svorkám vedení, resp. konektoru. Svodiče bleskových proudů zajistí odvedení indukované energie při blízkém a přímém úderu blesku. Energii, která pronikne za svodič bleskových proudů, omezí na bezpečnou úroveň svodič přepětí. Ten rovněž odvádí energii indukovanou do vedení uvnitř budovy (z atmosférických výbojů i z přeslechů ze silových kabelů).

Obr. 2

Jako příklad uveďme použití svodičů u proudové smyčky 24 V (obr. 1). Na vstupu do objektu instalujme svodič bleskových proudů SALTEK BD-90T, který bude zajišťovat svedení bleskových proudů. Svodič bleskových proudů SALTEK BD-90T umožňuje přenos signálů, resp. napájení až do proudu 16 A DC, a signál přitom neomezuje až do hodnoty napětí 90 V. Tento svodič je pro všechny běžné přenosy používané v systémech MaR transparentní a neovlivňuje signál, resp. jeho vliv je neměřitelný. Přitom svede bleskový proud až 5 kA (10/350, tj. 10 µs čelo vlny, 350 µs půltýl), resp. 10 kA (8/20, tj. 8 µs čelo vlny, 20 µs půltýl), a to jak mezi žílami vedení, tak mezi žílami a zemí.

Přímo na vstup ústředny rozvodu MaR instalujme dvoustupňový svodič přepětí SALTEK DM-24/1R DJ (obr. 2). Ten je schopen opakovaně svést proudovou vlnu až 10 kA (8/20, tj. 8 µs čelo vlny, 20 µs půltýl). Omezuje rušivé a nebezpečné signály na úroveň maximálně 36 V – tato hodnota se označuje jako napěťová ochranná úroveň. Svodič DM-24/1R DJ přenáší frekvenční pásmo do 3 MHz a umožňuje trvalý proud do 60 mA. To plně vyhovuje pro proudovou smyčku a podobné přenosy. Nízká napěťová ochranná úroveň svodiče DM-24/1R DJ dovoluje používat jej i v rušivém průmyslovém prostředí a v prostředí s vysokou bouřkovou aktivitou k ochraně i citlivých zařízení bez rizika jejich poruch a poškození.

V malých objektech nebo tam, kde je nedostatek prostoru, bývá koordinace ochran problematická. Společnost SALTEK však nabízí nové produkty, jimž malý prostor nevadí. Jedná se o kombinaci svodičů bleskových proudů a svodičů přepětí, která zajistí komplexní ochranu přístrojů a zařízení v omezeném prostoru.

Na trh byly uvedeny dva typy kombinací svodičů přepětí a svodičů bleskových proudů SALTEK: BDM a BDG. Oba dva tyto typy se vyrábějí v provedení pro všechna běžná rozhraní: proudovou smyčku, RS-232, RS-422, RS-485 apod. Protože v uvedených svodičích jsou obsaženy koordinační impedance, zabírá celá ochrana oproti klasickému provedení třikrát méně místa. Kompletní třístupňová ochrana typu BDM je totiž umístěna v krabici na lištu DIN o rozměru jedné modulární šířky. V praxi to znamená, že dva výrobky SALTEK – svodič bleskových proudů BDR-90T s vestavěnou koordinační impedancí a svodič přepětí DM-xx DJ – jsou nahrazeny novým výrobkem v jedné modulární krabici BDM-xx (kde za xx se doplňuje maximální pracovní napětí daného rozhraní z řady 6, 12, 24, a 48 V; např. pro proudovou smyčku 24 V: BDM-24/1R).

Typ BDG se odlišuje tím, že proti zemi je pouze tzv. hrubá ochrana. Proto nedochází k vyrovnávání případných rozdílových zemních potenciálů přes přepěťové ochrany a datovou linku.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel.: 272 942 470
fax: 267 913 411
GSM: 602 472 633
http://www.saltek.cz