časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přepěťová ochrana pro kamerové systémy

|

číslo 2/2004

inovace, technologie, projekty

Přepěťová ochrana pro kamerové systémy

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK s. r. o.

Kamerové systémy se v současné době běžně používají v průmyslu, administrativě, bankovnictví i v domácnostech. Často je na nich závislá kvalita ostrahy nákladných systémů, vzácných a nenahraditelných dat a v mnoha případech i lidských životů. Proto je třeba snížit riziko poškození těchto systémů na minimum. Obr. 1 Vzhledem k rozlehlosti monitorovacích systémů a často i umístění některých kamer mimo objekt je důležitá ochrana proti indukovanému atmosférickému přepětí. Nejdůležitější je komplexně ochránit ústřednu, ve které se nejenom monitoruje okamžitý stav, ale ukládají se zde i data pro případnou pozdější identifikaci.

Společnost SALTEK nabízí kromě klasické třístupňové ochrany napájení i nové přepěťové ochrany videorozhraní řady VL..DJ pro montáž na lištu DIN 35 mm. Montáž těchto ochran i příchozích a odchozích kabelů je přehledná a bez problémů vyhoví i požadavkům EMC (Electromagnetic Compatibility – elektromagnetická kompatibilita).

Ochrany videorozhraní jsou dodávány s koaxiálními konektory BNC a F (DL-BNC DJ, DL-F DJ) a se svorkami pro připojení kabelu (splétané dvoužilové kabely DL-SV DJ). Svodiče řady DL svedou opakovaně impulsní proudy až 10 kA (8/20) a zajistí přitom ochrannou napěťovou úroveň (zbytkové přepětí) na hodnotě kolem 10 V. Je možné je proto použít i k ochraně linek od kamer umístěných na fasádě objektu v zóně bleskové ochrany ZBO OB. Stejně tak je lze využít pro ochranu zmíněných kamer. Na obr. 1 a obr. 2 jsou znázorněny možné způsoby ochrany ústředny i kamery instalované na fasádě.

Obr. 2

Při montáži ochran je důležité řádně umístit pospojování a zachovávat zásady správného vedení kabelů z hlediska EMC. Znamená to vyvarovat se souběhu kabelů nn a datových, souběhu tzv. špinavého a tzv. čistého vedení a zabránit souběhu pracovního uzemnění svodičů s „čistým„ vedením. Se zásadami správné montáže svodičů přepětí se mohou zájemci seznámit na školeních, která společnost SALTEK pravidelně pořádá na celém území ČR (i v SR).

Správně navržené a instalované svodiče SALTEK chrání materiální hodnoty před poškozením a zajišťují bezporuchový provoz rozlehlých instalací ve vnitřním i venkovním prostředí. Popsané ochrany se úspěšně používají v různých sektorech hospodářství, včetně průmyslu.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz