časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přepěťová ochrana kamer

|

číslo 11/2002

Inovace, technologie, projekty

Přepěťová ochrana kamer

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK s. r. o.

Hlídání venkovních prostor kamerami je efektivní a v dnešní době i velmi důležité. Kamery bývají často umístěny ve venkovních prostorách na exponovaných místech – na střeše, na fasádě i na stožárech kolem hlídaného objektu. Aby byla zajištěna jejich nepřetržitá funkčnost, je třeba je ochránit proti negativním vlivům prostředí, včetně atmosférického přepětí.

Venkovní kamery jsou umístěny v krytu, ve kterém je kromě vlastní kamery zabudováno i vytápění a mechanismus pohybu kamery. Ve smyslu zonální ochrany proti blesku a přepětí tvoří kryt kamery rozhraní mezi zónou bleskové ochrany ZBO 0 – venkovním prostředím a zónou ZBO 1 – vnitřním prostředím.

Obr. 1.

Aby byla zajištěna bezpečnost elektronického systému umístěného v krytu, je nutné zabezpečit pomocí svodičů přepětí a svodičů bleskových proudů všechna vedení, která jsou do krytu zavedena. Předpokládejme v prvním případě, že kamera i vedení jsou v ochranném prostoru venkovního hromosvodu. V tomto případě je situace jednodušší a pro vstupy jsou dostačující svodiče přepětí. Co se týče vlastní kamery, je zapotřebí zabezpečit videorozhraní a její napájení. Použijí se dvoustupňové svodiče SALTEK řady VL – video, které jsou k dispozici s koaxiálními konektory BNC a F i se svorkami pro videosignály přenášené kroucenou dvoulinkou. Svodiče řady VL ovlivňují signál minimálně a přitom zajišťují velmi nízké zbytkové přepětí na úrovni 10 až 20 V při svedeném impulsním proudu až 20 kA (8/20). Obdobnou charakteristiku mají i svodiče určené pro ochranu napájení malým napětím 12 až 48 V. K dispozici jsou i kombinované ochrany, kde v jednom pouzdru je umístěna ochrana videorozhraní i napájení, např. SALTEK, typ VL-VIDEO 12 SV/SV SV/SV se svorkami pro napájení i videosignál (viz obr.).

K ochraně topného a ovládacího systému i k ochraně napájení kamer v případě provedení 230 V AC se používají svodiče přepětí SALTEK řady DA 275, např. DA-275 V/1 + 1 pro jednofázové napájení a DA-275 V/3 + 1 pro vícefázové, popř. vícevodičové ovládací obvody. Pro kamerové systémy v exponovaných oblastech jsou vhodné výkonnější svodiče řady SLP-275, schopné svádět impulsní proudy až 40 kA (8/20) na jeden pól.

Svodiče SALTEK u takto chráněného kamerového systému v impulsu svedou celkem až 300 kA (8/20) – 20 kA videoochrana VL, 2 × 40 kA napájení kamery, 2 × 40 kA topení, 3 × 40 kA ovládání, což odpovídá svedení impulsního (bleskového) proudu asi 20 kA (10/350). Ochrana kamerového systému řešená s využitím svodičů SALTEK proto již v tomto jednostupňovém provedení poskytuje vysoký stupeň bezpečnosti a snižuje riziko poruch a poškození videosystému na minimum.

Všechny popsané ochrany jsou k dispozici i v provedení na lištu DIN; v případě, že se nevejdou do kamerového krytu, je možné je osadit do samostatné krabice s příslušným krytím umístěné v těsné blízkosti krytu kamery.

Popsaným svodičům přepětí kamer a přívodních vedení, které nejsou v ochranném prostoru vnější hromosvodní ochrany, je třeba předřadit svodiče bleskových proudů. Pro koaxiální přívody se použije typ FX-B s konektorem BNC, popř. FX-F s konektorem F, pro kroucenou dvoulinku koordinovaný slaboproudý svodič bleskových proudů typu BDR-90T. Pro nízkonapěťové rozvody lze zařadit koordinované svodiče bleskových proudů SALTEK typu FLP-A35-0,9 (bezvýfukové jiskřiště s ochranným potenciálem 900 V – nevyžaduje koordinační vzdálenost 10 m ani rázové oddělovací tlumivky) v kombinaci s výkonnými varistorovými svodiči přepětí SLP-275.

Uváží-li se všechna rizika, která hrozí při výpadku videosystému, je zřejmé, že ochrana proti přepětí pomocí svodičů SALTEK je jednoznačně výhodná a v mnoha případech nezbytná. To prokázalo i mnohaleté použití svodičů SALTEK na tak exponovaných místech, jako je např. prostor hrází vodního díla Gabčíkovo.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz