časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přenosné přístroje pro označování

|

číslo 8-9/2002

Mezinárodní strojírenský veletrh

Přenosné přístroje pro označování

Přenosný a jednoduchý na obsluhu – to je nejčastější odpověď na otázku, jaký by měl být štítkovač pro elektrikáře, řemeslníky, pracovníky ve skladu či kdekoliv v terénu. Proto bychom v tomto příspěvku rádi představili přenosné štítkovače Dymo, které uvedeným požadavkům vyhovují a zároveň nabízejí uživatelům mnoho dalších užitečných funkčních možností. S jejich pomocí se označování rozváděčů, kabelů, sítí, zásuvek apod. stává jednodušší a rychlejší než kdykoli předtím.

Obr. 1.

Nabídku elektronických přenosných štítkovačů Dymo tvoří přístroje řady LabelPoint. Pro náročné podmínky v průmyslu, dolech apod. jsou určeny mechanické kleště Dymo, o kterých je zmínka v další části článku. V současné době tvoří řadu LabelPoint tři modely: Dymo LabelPoint 100, Dymo LabelPoint 200 a Dymo LabelPoint 300. Všem modelům řady LabelPoint je společná snadná výroba samolepicích štítků z trvanlivého polyesteru různých šířek, délek a barev. Jsou navrženy pro snadné uchopení v jedné ruce a druhou rukou s pomocí klávesnice v abecedním rozložení je snadné napsat text a vložit symboly určené na štítek. Text napsaný na klávesnici se současně zobrazí na přehledném displeji.

Nejjednodušším modelem je štítkovač Dymo LabelPoint 100 (dále jen LP 100 – obr. A). Je to nejmenší a zároveň nejlehčí štítkovač z řady LabelPoint, takže mu dá pravděpodobně přednost každý, pro koho je důležitý parametr co nejmenších rozměrů. Dymo LP 100 umožňuje tisk na pásky šíře 9 a 12 mm a lze s ním vytvářet štítky s dvouřádkovým textem. Klávesnice obsahuje kompletní českou i slovenskou abecedu s diakritikou. Přístroj je napájen šesti kusy baterií typu AAA (velikosti 1,5 V). Díky paměti, která kromě posledního tištěného štítku umožňuje uložení dalších štítků v celkové délce až 70 znaků, je možno uložit nejčastěji používané štítky a neztrácet čas jejich opakovaným vytvářením. Sada symbolů obsahuje výběr nejpoužívanějších znaků. Doporučená cena štítkovače Dymo LP 100 je 1 090 Kč (bez DPH).

Dalším modelem z řady LabelPoint je štítkovač Dymo LabelPoint 200 (dále LP 200). U tohoto přístroje je možnost zvolit zdroj napájení a to buď šest tužkových baterií typu AA (po 1,5 V) nebo síťový adaptér. Štítkovač LP 200 tiskne na pásky šíře 6, 9 a 12 mm. Jako jediný přístroj z řady LabelPoint nemá české a slovenské diakritické znaky dostupné přímo na klávesnici, ale písmena s háčky a čárkami jsou umístěna v snadno přístupné a přehledné sadě symbolů. Doporučená cena štítkovače Dymo LP 200 je 2 390 Kč (bez DPH).

Nejvyšším modelem přenosných štítkovačů řady LabelPoint je Dymo LabelPoint 300 (dále LP 300 – obr. B). Jedná se o špičkový štítkovač nejvyšších parametrů, který uspokojí i nejnáročnější uživatele. Pro větší komfort při vytváření štítků je určen velký dvouřádkový displej. Na štítky šíře 6, 9, 12 a 19 mm lze tisknout až čtyři řádky textu. Stejně jako u modelu LP 100 jsou veškeré české a slovenské diakritické znaky přímo na klávesnici. Zdrojem napájení mohou být baterie i síťový adaptér. Rozšířená paměť nabízí kromě posledního tištěného štítku i možnost uložení až deseti nejpoužívanějších štítků, což při každodenním používání přináší časovou úsporu. Bohatá sada symbolů nabízí širokou škálu nejpoužívanějších elektroinstalačních značek. Z dalších funkcí, které LP 300 nabízí je účelné zmínit možnost tisku kódů EAN, pět různých druhů a velikostí písma, tisk vodorovný, vertikální i zrcadlový, automatické vzestupné číslování štítků, možnost nastavení tisku až 99 kopií stejného štítku, eurokonvertor pro přepočet měny na euro atd. Přes množství funkcí je u štítkovače LP 300 zachována jednoduchá a přehledná obsluha. Doporučená cena štítkovače Dymo LP 300 je 3 490 Kč.

Problém ochrany štítkovače před prachem a poškozením při přenášení v kufru s ostatním nářadím řeší pouzdra, která jsou nabízena ke dvěma vyšším modelům LP 200 a LP 300. Pouzdro vyrobené v kombinaci černého nylonu a průhledného plastu (obr. C) umožňuje používat štítkovač bez nutnosti vyjímání z pouzdra, držadlo do ruky (LP 200) nebo přes rameno (LP 300) navíc usnadňuje přenášení štítkovače.

Jak bylo již na začátku tohoto článku uvedeno, pro výrobů štítků určených pro použití v obzvlášť náročných podmínkách jsou nabízeny mechanické kleště Dymo M11 (obr. D). Jedná se o jediný štítkovač na trhu, který umožňuje ruční výrobu ocelových a hliníkových štítků, které vydrží i v nejnáročnějších podmínkách v průmyslu, energetických a výrobních provozech, dolech, hutích a jsou vhodné i pro označování kabelů pod zemí. Díky vestavěnému děrovacímu mechanismu je hotový štítek možné na místo určení přibít, přivázat nebo v případě samolepicí pásky přilepit.

Podrobnější informace ke kompletnímu nabízenému sortimentu zájemci získají na internetové adrese www.dymo.com (v českém jazyce), kde je i seznam distributorů, u kterých je možno všechny popsané výrobky i spotřební materiál zakoupit. Nejbližšího distributora zájemci zjistí v oddělení služeb zákazníkům Esselte ČR na tel.: 02/61 91 27 20. Firma Esselte s. r. o. je dovozcem sortimentu DYMO do České republiky.