časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přenosné měřicí přístroje speciálně vyvinuté pro servisní a diagnostické účely

|

číslo 4/2004

AMPER 2004

Přenosné měřicí přístroje speciálně vyvinuté pro servisní a diagnostické účely

Firma TESTO vznikla roku 1957 v německém Lenzkirchu. Nabízí měřicí přístroje a analyzátory pro servisní a diagnostické účely.

Obr. 1

Během vývoje firmy byly zakládány evropské pobočky, v sedmdesátých letech následovala expanze do USA a Asie, kam se postupem času přesunul vývoj. Výroba je stále umístěna v Německu a Francii.

V osmdesátých letech minulého století pokraAmeriky, Austrálie a Afriky. Dnes má firma po celém světě více než 50 zastoupení a servisních středisek zaměstnávajích přibližně 1000 lidí.

Značka Testo má v České republice dlouholetou tradici, ale až v roce 1999 byla založena dceřiná firma TESTO CZ.

Firma TESTO s. r. o. nabízí vysoce kvalitní přesné servisní přístroje a průmyslové analyzátory spalin (obr. 1), s možností měření NO, NO2, NOx, CO, SO2, CO2, Cx, Hy, H2S s možností kombinace podle přání zákazníka.

Analyzátory TESTO byly vybrány Společenstvím kominíků ČR pro úřední měření účinnosti spalování zdrojů znečištění do výkonu 200 kW.

Obr. 2

Dalším oborem vývoje a výroby TESTO jsou přístroje pro měření ve vzduchotechnice (obr. 2) - zjišťování rychlosti, relativní vlhkosti, měření mikroklimatu, měření rychlosti a objemu vzduchu na výústkách, měření CO2 s možností velkého počtu sond.

Firma TESTO též nabízí servisní přístroje pro chladicí systémy a jejich regulování (obr. 3). Hlavními výhodami přístrojů jsou přímý přepočet tlaku na teploty, charakteristiky velkého počtu chladicích médií, dlouhodobá měření těsnosti a záznam všech naměřených hodnot. Přístroje jsou vyrobeny z ušlechtilé oceli nebo z mosazi, poskytují možnost připojení externí teplotní sondy a propojení přístroje s PC.

Pro doplnění sortimentu jsou dodávány ruční přístroje proměření diferenčního tlaku, přetlaku a podtlaku.

V oblasti rozvodů stlačeného vzduchu nabízí firma TESTO přístroj 6740 pro měření zbytkové vlhkosti vzduchu. Zároveň lze tento přístroj požít i pro velmi levné řízení procesu, např. spouštění a vypínání sušičky vzduchu.

Obr. 3

Pro potravinářský sektor jsou nabízeny bezdotykové, vpichovací a povrchové ruční kompaktní teploměry s okamžitým a přesným vyhodnocením. Dále přesné ruční přístroje s možností externích teplotních sond. Zcela novým výrobkem na našem trhu je analyzátor fritovacího oleje.

Nově nabízená řada záznamíků se sestává z 11 typů kompaktních malých přístrojů, které měří teplotu, relativní vlhkost, napětí a proud. Předností těchto přístrojů je velká kapacita paměti pro ukládání naměřených hodnot, možnosti okamžitého zjistění hodnoty pomocí velkého displeje a možnost připojení až 4 externích sond.

Naměřené hodnoty lze zpracovat pomocí vyčítacího záznamníku a propojením s PC.

Firma Testo dále vyrábí přístroje pro zjištění úniků plynu, kompletní testovací systémy pro plynové a vodní rozvody v domácnostech a malých provozech.

Do sortimentu firmy také patří optické endoskopy, luxmetry, hlukoměry, kontaktní, bezkontaktní a stroboskopické otáčkoměry a teplotní nalepovací body, které se při překročení limitní hodnoty (od 29 °C do 280 °C) zbarví. Dále jsou to teplotní proužky s posloupnými hodnotami od 29 °C do 249 °C.

K přístrojům poskytuje firma TESTO záruční i pozáruční servis, možnost zaškolení přímo u zákazníka, technickou podporu a výstupní kalibrace.

TESTO s. r. o.
Jinonická 80
150 00 Praha 5
tel.: 257 290 205
fax: 257 290 410
e-mail: info@testo.cz
http://www.testo.cz