časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Požární bezpečnost v energetice

|

Konference Profesní komory požární ochrany
 
Ve dnech 18. až 20. května se v Hluboké nad Vltavou konalo valné shromáždění členů Profesní komory požární ochrany (PKPO), zasedání Asociace požární ochrany střední a východní Evropy (zemí Visegradské čtyřky a Ukrajiny) a v pořadí již 4. konference PKPO s mezinárodní účastí tentokráte na téma „Požární bezpečnost v energetice – cesta od zdrojů elektrické energie k jednotlivým požárně bezpečnostním zařízením“.
 
Na valném shromáždění bylo zvoleno prezidium PKPO na další funkční období (3 roky), a také byly uděleny ceny 8. ročníku soutěže Zlatý plamen:
  • v kategorii hasicí přístroje a hydrantové systémy – PYROSERVIS a. s.
  • v kategorii požární bezpečnost staveb – Intumex s. r. o.
  • v kategorii speciální technologie a zařízení – František Kregl – FK servis
  • v kategorii stavba roku – BaTR, spol. s r. o.
 
4. konference PKPO byla zahájena vyhlášením výsledků 3. ročníku prestižní ceny Mgr. Vladimíra Hápa (v roce 2006 tragicky zesnulý prezident PKPO). Cena je každým rokem udílena osobnostem za významné zásluhy a přínos v oblasti požární ochrany. Cenu daruje společnost Promat s. r. o. V prvním ročníku cenu obdržel plk. JUDr. Zoltán Szaszo, v druhém ročníku Ing. Roman Zoufal, CSc.
 
Letos byly poprvé oceněny dvě osoby najednou – plk. Ing. Ladislav Karda, plk. Ing. Jan Pavlík. Oba působí v Hasičském záchranném sboru (HZS) jihočeského kraje. I proto se konference konala v malebném prostředí Hluboké nad Vltavou.
 
V odborné části konference byly necelým dvěma stům účastníků předneseny přednášky na téma požárního zabezpečení jaderných a klasických elektráren, rozvodných sítí a systémů přenosu elektrické energie, požadavky na kabelové systémy, kolektory, tunely, záložní zdroje a napájecí systémy. Zpestřením programu konference byla i praktická ukázka použití hasičské techniky.
 
V závěrečný den konference byly uskutečněny odborné exkurze do jaderné elektrárny Temelín, VE Lipno a na zámek Hluboká, kde navíc oproti běžné prohlídce byly poskytnuty informace o zabezpečení průběhu nedávného setkání ministrů zahraničí zemí EU.
(redakce Elektro)
 
Obr. 1. Konference Profesní komory požární ochrany
Obr. 2. Praktická ukázka použití hasičské techniky