časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

PowerView – první krok k monitorování a úsporám elektrické energie

|

Martin Dostál, Schneider Electric CZ, s. r. o.
 
Elektrická energie se v současné době dostává do popředí zájmu nejednoho odběratele. Zvyšovaní ceny elektřiny nutí její odběratele přemýšlet o tom, kde a jak je spotřebovávána. K získávání takovýchto informací jsou určeny permanentní systémy monitoringu energií, které se nyní vyplatí instalovat i v malých výrobních provozech, skladových halách, prodejnách či kancelářských budovách. A právě společnost Schneider Electric přichází na trh s unikátním systémem pro monitorování elektrické energie určeným pro takovéto použití.
 

Software PowerView

PowerView je součástí základního systému pro sledování elektrické energie. Hlavními možnostmi tohoto programu jsou:
  • prohlížení měřených hodnot v reálném čase,
  • záznam měřených dat do databáze SQL, která je součástí programu PowerView,
  • vytváření zpráv a grafů z uložených dat.
Program již obsahuje předpřipravené reporty jako např. spotřeba energie po hodinách či dnech. Je zde připraven také nástroj na rozdělení spotřebované energie podle nasmlouvaných tarifů. Rovněž lze prohlížet historii libovolné měřené veličiny.
 
Program PowerView automaticky detekuje a připojuje měřicí přístroje (až 32 přístrojů).
 
Obsluha tohoto programu je velmi jednoduchá, program je v češtině.
 

Měřicí přístroje

Software PowerView je kompatibilní s nejrozšířenějšími multimetry typu PM9C, PM500, PM710, PM750 a analyzátory řady PM800. Informace je možné číst také ze spouští Micrologic (typ P a H), které jsou součástí výkonových jističů Masterpact.
 
Současný sortiment výrobků pro zjišťování parametrů a sledování kvality odebírané elektřiny výrazně rozšiřuje také nabídka analyzátorů typu ION značky PML. Společnost Schneider Electric je jejich výrobcem a dodavatelem.
 

Komunikace

Program PowerView komunikuje s přístroji s využitím průmyslového standardu Modbus TCP/IP nebo Modbus RS-485. Obvyklé je připojit všechny měřicí přístroje v rozvodně prostřednictvím RS-485 k rozhraní (např. EGX100) a toto rozhraní připojit k síti Ethernet. Takto je možné instalovat PowerView na jakýkoliv počítač napojený na ethernetovou síť.
 

Možnosti využití monitorování s PowerView

automatický odečet údajů o spotřebě elektrické energie, hledání možných úspor elektrické energie a vyhodnocování úsporných opatření, rozložení spotřeb energie na jednotlivé nájemníky, linky atd., kontrola zatížení transformátorů, kabelů, jističů atd., vytváření odběrových křivek jako podkladu pro jednání s dodavateli elektrické energie.
 

PowerView – monitoring pro každého

PowerView je ideálním řešením monitorování spotřeby elektrické energie pro odběratele, kteří zatím neměli potřebu ji sledovat. Při nízkých investičních nákladech může tento systém přinést velké úspory.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Schneider Electric CZ, s. r. o.
Thámova 13
186 00 Praha 8
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
 
Obr. 1. Široká nabídka podporovaných měřicích přístrojů
Obr. 2. Detailní přehled měřených parametrů
Obr. 3. Tvorba přehledových zpráv a grafů
Obr. 4. Typická architektura