časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Použití konektorového systému gesis v praxi

|

číslo 4/2003

Amper 2003

Použití konektorového systému gesis v praxi

Ing. Petr Niesig, světelný technik společnosti Elkovo Čepelík

Firma ELKOVO ČEPELÍK – známý český výrobce svítidel, začala ve svých svítidlech mezi prvními používat konektorový systém gesis. Tento systém dováží do České republiky firma SCHMACHTL.

Obr. 1.

Již v roce 2001 vyráběla firma ELKOVO ČEPELÍK svítidla opatřená konektory pro rychlé připojení svítidel. Ta byla instalována do administrativní budovy BB Centra, kde sídlí firma Eurotel (obr. 1). Zde bylo nutné zajistit velmi rychlou montáž 1 600 podhledových svítidel a právě tento požadavek konektorový systém gesis umožňoval. Firma ELKOVO ČEPELÍK zde se svými svítidly uspěla v tvrdém konkurenčním boji mimo jiné i za pomoci tohoto konektorového systému.

Tým zkušených obchodníků ve spolupráci s techniky firmy je dnes schopen nabídnout zákazníkům odborné řešení snad pro každou situaci. Lze objednat nejen podhledová zářivková svítidla opatřená systémem gesis, ale např. i svítidla závěsná. Například závěsná asymetrická svítidla moderní konstrukce na zářivky typu T5 opatřená konektorovým systémem gesis exportuje firma do Norska.

Očekávanou novinkou, která bude představena na veletrhu AMPER 2003 (ve stánku firmy ELKOVO ČEPELÍK a ve stánku firmy SCHMACHTL), je přímo-nepřímé podhledové svítidlo, tzv. Křídlo, s mřížkou (obr. 2).

Obr. 2.

Propracovaná konstrukce svítidla umožňuje jeho montáž do kazetového podhledu s viditelným systémem nosných lišt modulu M600. Zároveň je toto svítidlo možné montovat do sádrokartonu či jiného podhledu, do kterého je třeba vyříznout otvor. Při montáži do kazetového podhledu lze výhodně využít konektorový systém gesis. Tento systém nepřináší pouze možnost rychlé instalace svítidel, ale také možnost operativní reinstalace, tedy jiné rozmístění při změně dispozic daného prostoru. Díky tomuto systému není žádným problémem ani změna počtu svítidel. Pohled na svítidla v kazetovém podhledu a pohled na zadní stranu svítidla opatřenou konektorovým systémem gesis je na obr. 3 a 4.

Kromě zmiňovaných podhledových a závěsných svítidel vyrábí a dodává firma ELKOVO ČEPELÍK i svítidla přisazená. Veškerá svítidla lze opatřit elektronickým předřadníkem, který mimo jiné prodlouží životnost zářivek a sníží příkon svítidla.

Obr. 3.

Stále častějším přáním našich zákazníků jsou však svítidla s elektronickými stmívatelnými předřadníky. Zde je možné stmívání řídit pomocí napětí 1 až 10 V (analogový způsob) nebo digitálním systémem, který umožňuje např. ovládání (stmívání) svítidel z více míst. Svítidla vybavená i těmito předřadníky je firma samozřejmě schopna dodat.

Kromě tzv. kancelářských svítidel firma vyrábí i svítidla s vyšším krytím do prostorů, které tato krytí vyžadují. V sortimentu naleznete svítidla nejen s krytím IP40 a IP54, ale i s krytím IP65. Tato svítidla jsou používána např. na operačních sálech (obr. 5), na jednotkách intenzivní péče, ale i ve farmaceutickém průmyslu při výrobě léků.

Obr. 4.

Firma disponuje moderními, počítači řízenými stroji CNC, jako jsou mimo jiné vysekávací lis Finn-power nebo ohraňovací lis Durma, vlastní práškovou lakovnou a kompletní technologií pro výrobu svítidel. Veškeré operace provádí firma sama, a je tudíž schopna pružně reagovat i na odlišné požadavky. Samostatný přístup ke každému zákazníkovi staví firmu mezi prestižní české výrobce svítidel.

Podrobněji se o sortimentu firmy ELKOVO ČEPELÍK dočtete na internetových stránkách www.elkovo-cepelik.cz nebo dozvíte telefonicky na čísle 481 313 671.

V případě většího zájmu kontaktujte zaměstnance firmy, kteří si s Vámi domluví osobní návštěvu. Záleží jen na Vás, zda si budete přát, aby Vás přijeli navštívit, nebo se přijedete sami podívat do výrobního závodu. Ten se nachází v obci Chutnovka, nedaleko od Turnova.