časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Postup při výběru přepěťových ochran pro systémy MaR (2)

|

číslo 12/2003

inovace, technologie, projekty

Postup při výběru přepěťových ochran pro systémy MaR (2)

RNDr. Jozef Dudáš, CSc.,
SALTEK s. r. o.

O ochraně běžných dvoužilových vedení jsme psali v minulých článcích. Obr. 1. V tomto příspěvku popíšeme ochranu binárních vstupů a výstupů výkonných členů se společným pólem. Takových vedení bývá v jedné ústředně MaR často ukončeno několik desítek i stovek. Proto společnost SALTEK vyvinula speciální přepěťové ochrany typu CL-../J R DS.

Systémy MaR kontrolují a řídí procesy, kde při výpadku může nastat ohrožení životů pracovníků obsluhy a obyvatel okolních domů a materiální škody mohou dosáhnout až desítek milionů korun. Nejedná se pouze o jaderné elektrárny a chemické provozy, ale v podstatě o všechna zařízení s nepřetržitým provozem. Kromě přímých škod ve výrobě (odstávka reaktoru, nevratné chemické reakce, zatuhnutí skloviny v pásu nebo peci, ztvrdnutí betonu, špatně nalakované a mechanicky poškozené karoserie při robotické výrobě) dochází i k následným škodám z neplnění dodavatelských smluv, k placení penále, popř. i ke ztrátám zákazníků a trhů.

Jednou z nejčastějších příčin výpadku bývá rušivý vliv impulsního přepětí indukovaného do měřicích a výkonných obvodů. Přepětím nejsou ohrožena pouze vedení ve venkovním prostředí. K poruchám na měřicích i výkonných obvodech totiž stačí impulsy o amplitudě několika desítek voltů naindukované ze souběžných silových kabelů.

Obr. 2.

Přepěťové ochrany CL-../J R DS

Každá tato ochrana chrání jeden vodič, má dva stupně a i při svedení impulsního proudu o amplitudě až 10 kA zabezpečí výši ochranné napěťové úrovně Up pouze o 20 % více nad pracovním napětím daného rozhraní. Tyto ochrany proto zajistí naprosto bezpečný provoz i pro rozhraní, jejichž rozvody jsou vedeny v rušivém průmyslovém provozu i např. v souběhu se silovým vedením. Ochrany řady CL-.../J R DS šetří prostor i náklady, jejich montáž na lištu DIN je jednoduchá a nevyžadují žádnou údržbu (obr. 1).

Na obr. 2 je schéma zapojení přepěťové ochrany ústředny s binárními vstupy a výstupy výkonných členů s neuzemněnými společnými vodiči. Zdroj pro napájení rozhraní a výkonných členů je chráněn klasickou ochranou dvoužilových vedení typu DM-xx/1L DJ. Tento svodič zároveň zajišťuje ochranu proti podélným přepětím (žíla-země). Jednotlivé binární vstupy a výstupy výkonných členů jsou osazeny ochranami CLxx/J R DS (při proudu do 60 mA), popř. ochranami CLxx/J L DS (při proudu do 360 mA). Svodiče řady CL...DS zajistí ochranu proti příčným přepětím. Kombinace svodičů DM a CL řeší plnou ochranu ústředny MaR ze strany měřicích a regulačních rozvodů. Pro napájení ústředny je použit odrušovací filtr kombinovaný se svodičem přepětí typu DA-275 DF. Obr. 3. Uvedené ochranné a odrušovací filtry dodává společnost SALTEK pro napájecí napětí 230, 48 i 400 V AC (sdružené napětí) a pro proudy od jednoho do šestnácti ampérů.

Na obr. 3 je obdobné schéma přepěťové ochrany ústředny MaR. V tomto případě je však společný vodič binárních vstupů uzemněn a svodič typu DM není zapotřebí.

V praxi se často vyskytují kombinace různých rozhraní a rozvodů. Návrh jejich ochrany mnohdy bývá komplikovaný. Společnost SALTEK má pro tyto případy k dispozici konzultační středisko, ve kterém jsou zkušení projektanti schopni vyřešit i velmi složité případy. Cílem společnosti je, aby systém svodičů a přepěťových ochran byl v každé aplikaci instalován optimálním způsobem a pomohl ochránit majetky a životy lidí.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz