časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Postup při výběru přepěťových ochran pro systémy MaR (1)

|

číslo 11/2003

inovace, technologie, projekty

Postup při výběru přepěťových ochran pro systémy MaR (1)

RNDr. Jozef Dudáš, CSc.,
SALTEK s. r. o.

Ochrana proti přepětí se stala nedílnou součástí všech systémů MaR (měření a regulace). Nesprávná funkce nebo výpadek zmíněného systému mohou vést ke značným škodám. Proto se vyplatí věnovat výběru přepěťových ochran náležitou pozornost.

Obr. 1.

Přepěťové ochrany jsou pasivní prvky, které by měly přenos signálu ovlivňovat co nejméně. Je proto třeba znát vlastnosti signálu přenášeného vedením, které bude chráněno. Klíčovými vlastnostmi signálu, jež by měly být brány v úvahu při výběru ochran, jsou:

  • frekvenční rozsah,
  • maximální úroveň signálu,
  • proud protékající vedením.

Společnost SALTEK vyrábí speciální ochrany pro jednotlivé typy vedení. V několika příštích článcích budou popsány ochrany i principy jejich správného použití.

Z hlediska výkonnosti a odolnosti se rozeznávají dva základní typy přepěťových ochran:

  • svodiče bleskových proudů,
  • svodiče přepětí.

Svodiče bleskových proudů se umísťují na vedení v místě jeho vstupu do objektu, svodiče přepětí co nejblíže ke vstupním svorkám vedení, popř. konektoru. Svodiče bleskových proudů zajistí odvedení indukované energie při blízkém a přímém úderu blesku. Energii, která pronikne za svodič bleskových proudů, omezí na bezpečnou úroveň svodič přepětí. Ten rovněž odvádí energii indukovanou do vedení uvnitř budovy (a to z atmosférických výbojů i z přeslechů ze silových kabelů).

Obr. 2. Obr. 3.

Jako příklad uvádíme použití svodičů u proudové smyčky 24 V (obr. 1). Na vstupu do objektu se instaluje svodič bleskových proudů SALTEK BD-90T (obr. 2), který zajistí svedení bleskových proudů. Umožňuje přenos signálů (popř. napájení) do 16 A DC a signál přitom neomezuje do velikosti napětí 90 V. Tento svodič je pro všechny běžné přenosy používané v MaR transparentní a neovlivňuje signál, nebo je jeho vliv neměřitelný. Přitom svede bleskový proud až 5 kA (10/350 µs), popř. 10 kA (8/20 µs), a to mezi žilami vedení i mezi vodiči a zemí.

Přímo na vstup ústředny MaR se instaluje dvoustupňový svodič přepětí SALTEK DM-24/1R DJ (obr. 3), který je schopen opakovaně svést proudovou vlnu velikosti až 10 kA (8//20, tj. 8 µs čelo vlny, 20 µs půltýl). Omezuje rušivé a nebezpečné signály na úroveň maximálně 36 V – tato hodnota se označuje jako napěťová ochranná úroveň. Svodič DM-24/1R DJ přenáší frekvenční pásmo do 3 MHz a umožňuje trvalý proud do 60 mA, což je plně vyhovující pro proudovou smyčku a podobné přenosy. Nízká napěťová ochranná úroveň tohoto svodiče dovoluje používat ho i v rušivém průmyslovém prostředí a v prostředí s vysokou bouřkovou aktivitou k ochraně i citlivých zařízení bez rizika jejich poruch a poškození.

Podmínkou plné funkčnosti systému ochran proudové smyčky je také správně dimenzovaná a koordinovaná ochrana napájecích rozvodů nn a případných dalších signálových či datových vedení vstupujících do chráněné ústředny MaR.

(pokračování)

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz