časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Popisovací systém Murrplastik

|

číslo 6/2003

inovace, technologie, projekty

Popisovací systém Murrplastik

Jiří T. Váša, Schmachtl

Obr. 1.

Výrobci strojů, elektrotechnických systémů, rozváděčů atd. stále častěji získávají zakázky, které vyžadují velkou flexibilitu a kde je kladen důraz na kvalitu a design stejně jako na snadnou orientaci v elektrických částech zřízení. Ve zpracování strojírenské části zařízení mají české firmy výbornou úroveň, ale co se týče elektrické část, dostávají se výrobci k problémům zejména u popisů a designu řídicí části stroje.

V tomto příspěvku je představen moderní a univerzální popisovací systém Murrplastik. Při zlepšování designu stroje nebo rozváděče může hrát i maličkost, jako je popis jednotlivých vodičů a elektrických komponent (svorek, přístrojů, tlačítek atd.), velkou roli. Každý zákazník ocení přehlednost a kvalitní značení jednotlivých částí zařízení. Přitom cenové navýšení použitím kvalitního popisu je vzhledem k celkové ceně elektrického zařízení nebo rozváděče zanedbatelné.

Firma Murrplastik vyvinula velmi moderní a kvalitní popisovací systém pro různé účely. Lze jím popisovat skříně i přístroje do rozváděčů, svorky, tlačítka, nalepovací etikety, vodiče, hadice a kabely velkých průřezů. K tomu se používá nezasychající pero (tzn. bez zdlouhavého rozepisování.

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Popisovat lze dvěma způsoby: ručně nebo s využitím počítače. Ruční systém je určen pro menší firmy. Text se vytváří psaním jednotlivých čísel a písmen na štítek a posléze se nasune do ochranné návlečky. Podstatně pohodlnější a několikanásobně efektivnější je řešení s využitím počítače a plotru. Plotr (výstupní zařízení produkující např. papírovou kopii obrazu v počítači) je možné podle potřeby nahradit gravírkou (strojem na rytí razníků pro výrobu písmových kovových matric), laserovou tiskárnou, popř. lze kombinovat všechna tato zařízení a bez problémů je ovládat i z jednoho PC. Údaje se do tohoto systémů vkládají velmi jednoduše: ručně nebo převzetím již vytvořených dat z nejrůznějších systémů, např. CAD, Excell atd. Popis je odolný proti UV záření, minerálním olejům, benzinu, lihu i proti zkratu (průhledné návlečky jsou samozhášivé, bezhalogenové – popsaný štítek uvnitř zůstane po zkratu i hoření nepoškozen).

Obr. 5. Obr. 6.

Popisovací systém Murrplastik, plotry a gravírky v ČR dodává firma Schmachtl. Tato firma zároveň zajišťuje pro zákazníky veškerý servis a zaškolení obsluhy. Rovněž bezplatně půjčuje zařízení, aby zákazníci měli možnost vše vyzkoušet již na konkrétní zakázce. Celý systém lze také dlouhodobě pronajmout nebo postupně splácet.

Na osobní počítač vybavený softwarem firmy Murrplastik (v českém jazyce) je možné napojit nejen plotr, ale současně i gravírku a laserovou tiskárnu. Zejména gravírovací zařízení přináší velkou operativnost, ale vzhledem k velké úspoře za cenu popisek i brzkou návratnost této investice – výroba gravírovaných štítků na zakázku je ve srovnání s jejich vlastní výrobou několikanásobně nákladnější.

S blížícím se vstupem do EU doléhá na české výrobce stále větší konkurenční tlak. V náročném konkurenčním prostředí se uplatní pouze nejlepší výrobci, a proto je třeba klást důraz i na nejmenší detaily produktů, neboť právě ony mohou zlepšit konkurenceschopnost výrobku na trhu.

Firma Schmachtl poskytuje k dané problematice veškeré informace, prospekty, vzorky a pořádá na toto téma také různé přednášky a školení. S kompletním popisovacím systémem se zájemci mohou seznámit v sídle firmy Schmachtl ve Vestci u Prahy.

Schmachtl
Vídeňská 185
252 42 Vestec u Prahy
tel.: 244 001 500
fax: 244 910 700
e-mail: office@schmachtl.cz
http://www.schmachtl.cz