časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Polovodičové relé PH9270 s hlídáním zátěže

|

Ing. Roman Fillette, OS-KOM, spol. s r. o.
 
Bezkontaktní spínání je stále více na vzestupu. Polovodičové přístroje dříve určené především pro spínání topných systémů nacházejí uplatnění v dalších segmentech trhu, kde se využijí ne­sporné výhody této technologie. Na stránkách časopisu Elektro se tomuto tématu věnujeme pravidelně. Tento­krát se podrobně podíváme na polo­vodičové relé PH9270 německé firmy E. Dold & Söhne KG.
 
Přístroj se dvěma tyristory v antipara­lelním zapojení je určený pro časté a bez­hlučné spínání jednofázové zátěže do 40 A v soustavách s napětím 200 až 480 V AC. Nadstandardní je integrovaná ochrana zá­těže, která monitoruje obvod a okamžitě vyhodnocuje chybové stavy, jako jsou čás­tečné poškození zátěže, nadproud, přeru­šení obvodu, nedostatečné napětí zátěže, spálené pojistky či porucha tyristorů. Druh závady lze identifikovat pomocí dvou sig­nalizačních diod LED, eventuálně lze pou­žít chybový signál v PLC.
 
Na těle přístroje, který je o málo větší než krabička od sirek (rozměry: 58 × 45 × 32 mm), je kromě přípojných svorek a sig­nalizačních diod LED ještě otočný potenci­ometr, který slouží k optimálnímu nastave­ní proudu zátěže v intervalu od 500 mA do 40 A. Nastavení je velmi jednoduché, otá­čením potenciometru se vyvolá chyba sig­nalizovaná červenou diodou LED, po oto­čení zpět o řádově 10 % se rozsvítí zelená dioda LED.
 
Řídící signál je, stejně jako pomocné na­pětí, v intervalu 20 až 32 V DC a díky bez­kontaktnímu spínání se neprojevuje žádné mechanické opotřebení kontaktů jako u kla­sických spínacích prvků. Ke spínání dochá­zí buď při nejbližším průchodu sinusového napětí nulou, nebo okamžitě dle typu pří­stroje. Polovodičové prvky vyžadují kva­litní chlazení, je tedy nutné použít chladi­cí element úměrný zátěži. Chladiče z na­bídky výrobce lze instalovat na lištu DIN a pro lepší přenos tepla je lze doplnit gra­fitovým těsněním.
 
Pro snazší vyhledávání vhodných pří­strojů a příslušné dokumentace je na níže zmíněných internetových stránkách v ka­tegorii Relé a moduly DOLD jednoduchý průvodce, který v dané kategorii produktů shrnuje technické parametry vhodné apli­kace a formou tabulky pomáhá při výběru konkrétního typu. Ke každému produktu je přiložena dokumentace v dostupných jazykových verzích, a to často i v češtině, neboť katalogové listy jsou průběžně pře­kládány.
 
Další informace o produktech německé fir­my E. Dold & Söhne KG, stejně jako in­formace o výrobcích dalších firem, které na našem trhu zastupuje společnost OS-KOM, mohou zájemci získat na adrese: http://www.oskom.cz