časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Pojistkové odpínače VARIUS

|

číslo 4/2004

AMPER 2004

Pojistkové odpínače VARIUS

Ing. Vladimír Jedlička,
OEZ s. r. o.

Stalo se již tradicí, že společnost OEZ s. r. o. přichází na veletrh AMPER s významnými novinkami. Stejně tomu je i letos. Představí zde novou řadu pojistkových řadových odpínačů, která je na trh uváděna pod obchodním názvem VARIUS. První výrobek této řady, odpínač FH000 (obr. 1), byl představen již koncem roku 2000. Nyní budou prezentovány další tři velikosti, FH1 (obr. 2), FH2 (obr. 3) a FH3 (obr. 4), pro jmenovité proudy 250, 400 a 630 A. Pojistkové odpínače VARIUS nahrazují dříve dodávané odpínače LTL1, 2 a 3.

Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3

Důvodem pro zavedení nové řady VARIUS je zásadní a všestranná modernizace jisticích přístrojů. V jejím rámci nabízíme výrobcům rozváděčů, projektantům i obsluze nové výhody. Významný v současné době je i moderní design, sjednocující jisticí přístroje firmy OEZ. Dodávky přístrojů nové řady mohou být flexibilnějí a rychlejší. Je tomu tak proto, že se jedná o přístroje stavebnicové konstrukce, vyráběné s využitím procesního řízení výroby v tuzemském závodě.

Obr. 4 Obr. 5

Řadové pojistkové odpínače VARIUS typu FH jsou vyráběny z tepelně i mechanicky vysoce odolných materiálů. Základna je z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny, ostatní kryty jsou z polyamidu, rovněž plněného skleněným vláknem. Průhledové okno je z polykarbonátu. Pro výrobu kontaktů byla zvolena elektrovodná měď. Kontakty jsou navíc postříbřeny. Pro dosažení vysokého stupně spolehlivosti zhášení je přístroj osazen klasickými zhášecími komorami. Mimo základní provedení (FH.-3A/F – obr. 5, 6) lze objednat i typ s dálkovou signalizací stavu pojistkových vložek (FH.-3S/F). Ve všech velikostech je rovněž k dispozici jednopólová verze, a to i v provedení s již zmíněnou signalizací.

Obr. 6

Nová řada VARIUS

Pro výrobce rozváděčů je novinkou především jiná možnost připojení – zadní přívod. Tato varianta, kterou lze sestavit pomocí jedné z nabízených připojovacích sad, pomáhá uspořit montážní práce. Například při přívodu pásy z hlavních přípojnic lze ušetřit jeden ohyb. Vzhledem k uzavřenému připojovacímu prostoru, který se „vyštipuje„ v příslušné velikosti až podle použitého druhu přívodu, není již k dosažení krytí IP20 při montáži na desku nutný žádný přídavný kryt. Naopak, konstrukce přídavných krytů, které mohou být potřebné při připojování kabelovými oky nebo holými pásy, jsou výhodné v tom, že lze snadno sestavit libovolný počet krytů za sebou k zakrytí potřebné vzdálenosti. Mimo to jsou kryty shodné pro horní i dolní stranu. Z dalších výhod lze jmenovat snadnou sestavitelnost čtyřpólových a dvoupólových verzí (pomocí jednoduché sestavovací sady), možnost stavebnicově doplňovat veškeré příslušenství a v neposlední řadě adaptéry pro montáž na přípojnice s univerzálním vývodem kabelů nahoru nebo dolů. Novinkou také je, že odpínače VARIUS velikosti 1, 2 a 3 jsou na rozdíl od LTL již dodávány se sadami připojovacích šroubů.

Pro projektanty nabízí řada VARIUS jednopólové odpínače všech velikostí, možnost signalizace stavu pojistky v třípólových i jednopólových verzích mechanickým způsobem – tedy levně, a pomocí běžné pojistkové vložky, možnost až dvou signalizací stavu víka u všech verzí a velký výběr připojovacích sad, včetně již zmíněné novinky – zadního přívodu.

Obr. 7

Pro obsluhu bude jistě zajímavá téměř dokonalá viditelnost pojistkových vložek v odpínači. Pro zvýšení bezpečnosti lze využít několik novinek. Každý z odpínačů je vybaven zařízením pro uvolnění přetavené pojistky vně přístroje. Vyloučí se tak možnost popálení pojistkou, která bezprostředně po přetavení může mít velmi vysokou teplotu. Jako příslušenství lze dokoupit uzamykací vložku, díky níž lze uzamknout odpínač visacím zámkem (obr. 7) (např. bez pojistek při práci na odbočce). K dispozici je i zábrana proti „přehmátnutí“ v situaci, kdy je odpínač napájen z dolní strany a napětí se tak objevuje na horních kontaktech pojistky.

Technické parametry odpínačů VARIUS jsou v mnoha případech lepší než u dosud dodávaných odpínačů LTL. Například u velikostí 1, 2 a 3 bylo dosaženo podmíněného zkratového proudu v síti 400 V až 120 kA; vyhovují impulsnímu výdržnému napětí Uimp = 12 kV. Pro odpínače OEZ je již standardem nejvyšší stupeň bezpečnosti při manipulaci, který je definován kategorií užití AC23 pro sítě 400 V.

Úplný přehled technických parametrů, příslušenství a rozměrů jisticích přístrojů lze získat v novém katalogu Pojistkové systémy nebo ve Zpravodaji č. 13. Obojí je možné najít na stránkách www.oez.cz nebo objednat v oddělení propagace OEZ na č. tel. 465 672 195 nebo na elektronické adrese kalatova@oez.cz

OEZ s. r. o.
Šedivská 339
561 51 Letohrad
tel.: 465 672 190
e-mail: oez@oez.cz
http://www.oez.cz