časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Pohyb je cílem

|

číslo 4/2006

Pohyb je cílem

Ing. Zdeněk Haumer, Festo, spol. s r. o.

Hlavním společným znakem automatizace snad ve všech průmyslových oborech je pohyb. Pro pohon strojů se využívají různé formy energie, nejčastěji však stlačený vzduch nebo elektřina.

Firma Festo je významným dodavatelem v obou těchto oblastech, zejména pokud se jedná o manipulační a montážní techniku (HMT – Handling and Manipulation Technology). S výhodou lze všechny pohony navzájem kombinovat. V dodávaném sortimentu je i úplná řada spojovacích dílů, výztuh, patek, profilů, vedení. Manipulátor je možné složit přesně podle požadavků z hotových prvků bez vlastní konstrukce a výroby.

Obr. 1.

Obr. 1. Bezpístnicový pohon DGC s příslušenstvím

Bezpístnicové pohony DGC (obr. 1) se třemi variantami mechanického vedení, s přístupem ke všem prvkům (čidla, tlumiče nárazu, dorazy, škrcení, přívody vzduchu, upevnění pohonu) z jednoho směru, s poměrem výkonu k ceně až o 30 % lepším než u předchozí generace DGP. Jejich zdvih může být až téměř 10 m.

Na opačném konci spektra jsou jednoduché pohony, které ovšem také využívají techniku regulace se zpětnou vazbou, a tudíž spolehlivě manipulují se svěřenými předměty. Patří mezi ně stále více pohonů odvozených od osvědčených pneumatických variant. Příkladem může být SLTE (obr. 2), využívající osvědčené vedení a mechaniku.

Všechny pohony jsou doplněny nejen velkým množstvím různých čidel (zejména optických, indukčních a magnetických, jakož i průtokoměrů, odměřovacích systémů, fluidních čidel apod.), ale také elektronikou. Za zmínku jistě stojí ventilové a elektrické terminály CPX/MPA (obr. 3), které určují směr vývoje. Součástí terminálu je nejen pneumatika, ale i elektronika, včetně komunikace po průmyslových sítích, po síti Ethernet (samozřejmostí je webový server, posílání e-mailů nebo zpráv SMS a dohled či údržba na dálku). Přímo v terminálu může být i volně programovatelný automat, který zvládne i několik stovek signálů.

Obr. 2. SLTE
Obr. 3. CPX/MPA
Obr. 4. Sestavený manipulátor s letmou osou DGEA v popředí

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Z uvedeného vyplývá, že celý obor automatizace vyžaduje značné znalosti a povědomí o tom, co vše lze získat i bez vlastního vývoje a výroby.

I zde pomohou služby: návrh, nebo dokonce i výroba a montáž kompletních konstrukčních uzlů na zakázku, často s použitím některého z mnoha standardních řešení (obr. 4). Stačí jen využít nabízené mnohaleté know-how firmy Festo.

Festo, spol. s r. o., zve všechny zájemce k návštěvě své expozice na veletrhu Amper 2006 v hale 7, stánek A34.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Festo, spol. s r. o.
Pod Belárií 784
143 00 Praha 4 – Modřany
tel.: +420 261 099 611
fax: +420 241 773 384
e-mail: info_cz@festo.com
http://www.festo.cz