časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Pohony manipulátoru

|

číslo 1/2006

Pohony manipulátoru

Pozoruhodná kombinace pohonů manipulátoru je výsledkem vývoje německé firmy GAS (Společnost pro pohonářskou a řídicí techniku).

Tato společnost sestavila kombinaci přímých lineárních a rotačních os, jež otevírá nové možnosti konstruktérům manipulátorů při řešení víceosových průběhů pohybu. Kombinace přímého lineárního motoru s rotačním motorem pro jednoduchou manipulaci typu Pick and Place (vzít a umístit) nabízí ve srovnání s mechanickými kotoučovými vačkami několik předností z technického i z cenového hlediska.

Obr. 1.

Pro horizontální průběh pohybu se využívá standardní jednotka manipulátoru s profilem vedení dimenzovaným pro zdvihy do 1 000 mm a užitečnou zátěž do 15 kg. Vertikální osa s integrovanou přídržnou brzdou se skládá z modulu se zdvihem 300 mm a užitečným zatížením 3 kg. Manipulátor sestavený z modulů pro funkci Pick and Place je dimenzován pro zdvihové pohyby 100 mm ve vertikálním směru a 200 mm v horizontálním směru.

Průběh pohybu řídí elektronická programovatelná funkce vačky, která umožňuje kompletní pracovní cyklus pouhé 0,3 s při užitečné zátěži 1 kg. Díky této funkci je možné realizovat téměř každou libovolnou křivku v nejkratší možné době. Tím lze nastavit kinematiku pohybu na jiné obrobky, popř. dílce, či na jiné průběhy pohybu značně jednodušeji a za příznivější cenu. Jelikož pracovní dráhy obou os jsou snímány přímým odměřovacím systémem, je zaručena přesnost opakování polohy 0,01 mm, popř. i lepší, při extrémně velkých zrychleních nad 30 m/s2.

Využitím kombinace různých konstrukcí lineárních motorů vyvinuté řady je možné konfigurovat vysoce přesné osové systémy pro danou aplikaci lineárních a rotačních pohybů v minimálním čase.
[Betriebstechnik, 2005, č. 1/2, s. 20.]