časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Podpora Akčního plánu EU Biomasa

|

Občanské sdružení Energy Centre České Budějovice uspořádalo 22. listopadu 2007 v Malém pivovaru v Českých Budějovicích Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa. Fóra se zúčastnili zástupci Jihočeského kraje, jihočeských obcí, představitelé neziskových organizací a profesních sdružení a zástupci médií.
 
Situace ve využití biomasy k energetickým účelům v Jihočeském kraji je složitá a rozhodně by mohla být lepší. „Biomasy je u nás dostatek, o tom není pochyb,“ řekl Jiří Jeff Calda z firmy Dřevošrot. „Až 90 % biomasy se z jižních Čech vyváží zejména do Rakouska kvůli vyšším cenám, které zaplatí i dopravu.“ To v některých případech vede k nedostatku biomasy pro český, resp. jihočeský trh. Není zde ovšem ani dostačující poptávka, která by mohla finančně pokrýt požadavky producentů biomasy. Řešením by byla dostatečná podpora státu v podobě dotací nebo cenových a daňových zvýhodnění samotné biomasy, zařízení na její spalování a jejich provozu; tím by vzrostl počet instalací i spotřeba biomasy. Podpora ze strany státu ale není dostatečně vysoká, navíc je často nejasná. „Zemědělec může získat dotace na výrobu energie z biomasy pouze v případě, že tuto energii sám spotřebuje, a nesmí ji prodávat,“ uvedl příklad Ing. Miškovský z Lesů ČR. „Zakládání nových dřevních porostů mělo být podpořeno 75 000 Kč/ha, nakonec ale není nic.“
 
Česká republika má splnit svůj závazek k Evropské unii a do roku 2010 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na primárních zdrojích energie na 6 %. Nejvhodnějším obnovitelným zdrojem ke splnění tohoto závazku v našich podmínkách je právě biomasa.
 
Stát přitom zcela nelogicky uvažuje o zrušení dotací na pěstování energetických plodin, které by se mohly na celkovém množství biomasy podílet až 47 %. V roce 2006 činily dotace 2 000 Kč/ha (celkem se vydalo 1 466 000 Kč) a v roce 2007 byly zvýšeny na 3 000 Kč/ha (celkem 5 530 000 Kč). V současné době se v Parlamentu ČR o tomto problému dále jedná, protože proti zrušení dotací se zvedla vlna odporu především zemědělců. Ti doufají, že dotace zůstanou zachovány, zvláště uváží-li se, že rozhodně nejsou vysoké v porovnání např. s dotacemi poskytovanými na pěstování trávy na loukách, které činí 7 500 Kč/ha.
 
Cílem Krajského fóra na podporu Akčního plánu EU Biomasa bylo vyvolat diskusi o využití biomasy na výrobu tepelné energie, která by v tomto ohledu vedla ke konkrétním krokům a opatřením státních i krajských orgánů. Účastníci fóra se shodli na znění společného prohlášení, které bude zasláno poslancům, senátorům, dále radním a zastupitelům Jihočeského kraje.
 
Uvedené Krajské fórum se konalo v rámci projektu REGBIE + (Regionální iniciativa na podporu evropského trhu s teplem vyrobeným z biomasy, www.regbieplus.eu), který je realizován za finanční podpory Evropské unie. Další konání fóra je naplánováno na listopad 2008.
 

Prohlášení účastníků Krajského fóra na podporu Akčního plánu EU Biomasa

Jihočeský kraj má jednu z nejlepších pozic k využívání biomasy k energetickým účelům. Přírodní, krajinná, zemědělská, ekonomická i sociální situace přímo vybízejí k co největšímu využívání biomasy k výrobě energie, a čeho se nedostává, je především legislativní a dostatečná politická podpora. Při výčtu výhod využívání biomasy, jako např. snížení závislosti na dovozu energií či energetických surovin ze zahraničí, využívání místních zdrojů, zvýšení zaměstnanosti a životní úrovně v kraji, šetrnost k životnímu prostředí a snižování škodlivých emisí, je přitom zřejmé, že využití biomasy by si patřičnou podporu zasloužilo.
 
Proto navrhujeme několik opatření, která by mohla energetickému využití biomasy napomoci a budeme prosazovat jejich realizaci:
  • Zahrnutí konkrétních řešení a kroků na využívání biomasy do aktualizace Územní energetické koncepce Jihočeského kraje a definování co nejpřesnějších kvantitativních cílů.
  • Podpora tuzemského, nejlépe místního odbytu biomasy. Prodej biomasy do zahraničí snižuje tuzemskou dostupnost, přeprava snižuje ekologický efekt jejího využívání, nehledě na zvyšování ceny vlivem nárůstu mezičlánků mezi producentem a spotřebitelem.
  • Informační kampaně, osvěta, vzdělávání odborné i široké veřejnosti.
  • Opětovné vyvolání diskuse o zákonu na podporu výroby tepla z obnovitelných zdrojů energie vedoucí pokud možno k jeho schválení.
  • Cenové a daňové zvýhodnění zařízení a paliv na výrobu tepla z biomasy při dodržení požadavku na ochranu životního prostředí. o Zachování a zvýšení národních dotací na pěstování biomasy pro vytápění objektů ze zdrojů Ministerstva zemědělství ČR.
[Tiskové materiály ECČB.]