časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Podlahové instalace

|

číslo 2/2006

Podlahové instalace

Podlahové instalace jsou nadčasovým řešením elektroinstalací pro moderně pojaté a řešené velkoprostorové obchody, kanceláře, administrativní centra apod. Umožňují variabilitu připojovacích míst na podlahové ploše bez viditelného vedení elektrických instalací na stěnách, stropě nebo podlahách. Používají se dva systémy podlahových elektroinstalačních systémů: do betonových podlah a do zdvojených podlah.

Betonové podlahy a podlahové kanály PIK, PIKI, PIKL a PIKLI*)

Podlahové kanály se používají pro rozvod instalace v betonové podlaze (obr. 1). Vyrábějí se ve třech výškových provedeních 28, 38 a 48 mm. Podle výšky kanálu se vybere i příslušný typ podlahové krabice PANDORA. Podlahové kanály se dodávají pozinkované, tloušťka kanálu je 1 mm, tloušťka víka kanálů PIK/PIKI je 1,50 mm, PIKL/PIKLI 1,00 mm. Podle množství instalovaných kabelů je možné zvolit kanály šířky 170, 250, 350 a 370 mm ve dvou- nebo tříkomorové variantě.

Obr. 1. Ukázka podlahové instalace před zalitím do betonu
Obr. 2. Ukázka podlahové instalace po položení podlahové krytiny

Obr. 1. Obr. 2.

Podlahové krabice

Podlahové krabice PANDORA jsou opatřeny čtyřmi upevňovacími otvory. Kanály se při instalaci zasouvají asi 10 mm do krabice až po zarážku. Tím je zaručena optimální elektrická vodivost. Krabice PANDORA jsou prodávány pod obchodním označením PANDORA 28, PANDORA 38 a PANDORA 48. Je-li nutné výšku regulovat, lze použít zvyšovací rám (ZR). Vystrojení krabic je vhodné pro systém Tango od firmy ABB (max. devět přístrojů) nebo pro modulové přístroje 45 mm rovněž firmy ABB (max. dvanáct přístrojů). Instalace krabic PANDORA (obr. 3) je intuitivní a zaručuje optimální kvalitu elektroinstalace v podlaze.

Obr. 3.

Obr. 3. Ukázka uložení přístrojů v podlahové krabici PANDORA

Zdvojené podlahy a podlahové kanály

Pro zdvojené podlahy (obr. 4) se místo zde popsaných podlahových kanálů používají drátěné žlaby, umístěné na distančních podpěrách. Jako podlahové krabice jsou vhodné podlahové krabice TPCL bez plechové základny.

Další informace o výrobcích společnosti Kopos Kolín a. s. mohou zájemci získat v inzerátu na čtvrté obálce tohoto čísla nebo na adrese:

KOPOS Kolín a. s.
Havlíčkova 432
280 94 Kolín IV
tel.: +420 321 730 111
fax: +420 321 730 811
e-mail: kopos@kopos.cz
http://www.kopos.cz


*) PIK – podlahový instalační kanál, PIKI – podlahový instalační kanál s integrovanou spojkou, PIKL – podlahový instalační kanál lehčený, PIKLI – podlahový instalační kanál lehčený s integrovanou spojkou.