časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Plnohodnotná přepěťová ochrana 1. a 2. stupně na malém prostoru

|

číslo 5/2004

ochrana proti přepětí, bleskosvody

Plnohodnotná přepěťová ochrana 1. a 2. stupně na malém prostoru

RNDr. Jozef Dudáš, CSc.,
SALTEK s. r. o.

Důležitou zásadou správného projektování a montáže přepěťových ochran je koordinace svodičů prvního a druhého stupně. Zanedbáním zmíněné koordinace vzniká velké riziko škod. Při blízkém a/nebo přímém úderu blesku může být zničen svodič 2. stupně, ale popř. i část chráněného zařízení. Požadovaná koordinační vzdálenost svodičů SALTEK 1. stupně řady FLP-Axx a 2. stupně řady SLP je 10 m (měřeno po kabelu), není-li dodržena, je nutné mezi tyto prvky 1. a 2. stupně instalovat rázovou oddělovací tlumivku RTO.

Co se týče objektů s malým odběrem, kde je i dostatečný prostor v rozváděči, splnit zmíněný požadavek lze snadno. Tlumivka RTO-35 totiž zabírá prostor dvou modulů a RTO-63 (pro 63 A) čtyř modulů na liště DIN 35 mm (šířka RTO-16 pro 16 A – pouze jeden modul). Společnost SALTEK dodává rázové oddělovací tlumivky i pro odběr až 250 A. Problémy s koordinací nastávají v průmyslových objektech s velkým odběrem elektrické energie. Zde je elektronika umístěna v bezprostřední blízkosti hlavního rozváděče. Bez potíží není ani koordinace v objektech malých rozměrů a s nedostatkem místa v rozváděči (kontejnery základnových stanic GSM, měřicí domky produktovodů, vodárny, rodinné domy, sídla firem apod.).

Obr. 1

Obr. 1. Uspořádání svodičů SALTEK 1. a 2. stupně vedle sebe s přívody do tvaru „V“, minimalizujícími zbytkové přepětí na výstupu

Proto společnost SALTEK uvedla na trh koordinovaný svodič bleskových proudů (1. stupeň, třída B) typu FLP-A35-0.9. Vnitřním uspořádáním svodiče a pomocným obvodem je zajištěna napěťová ochranná úroveň (zbytkové přepětí) pouhých 900 V. Proto je tento svodič koordinován se svodiči 2. stupně řady SLP i při nulové vzdálenosti a bez použití rázových oddělovacích tlumivek. Jak ukazuje schéma na obr. 1, může tedy být 1. a 2. stupeň v těsné blízkosti v jednom rozváděči.

Sada 3 × FLP-A35-0.9 + SLP-275 V/3 (nebo SLP-275 V/3 s výměnnými varistorovými moduly) je špičkové technické řešení mající minimální požadavky na prostor i na finanční náklady. Přitom je to plnohodnotná dvoustupňová ochrana, kde na prostoru šířky šesti modulů je svodič 1. stupně se svedeným proudem přes 100 kA (10/350) a výkonný svodič 2. stupně se svedeným impulsním proudem rovněž větším než 100 kA (8/20). V tomto případě je zřejmý podstatný rozdíl oproti tzv. ventilům nn. Zde je malý varistor v pomocném zapalovacím obvodu prezentován jako vestavěná ochrana 2. stupně. Tak malý varistor bývá běžně používán pro ochranu 3. stupně, např. v chráněných zásuvkách. Proto je při přepětích vyvolaných bleskem značně ohrožen a jeho stav musí být indikován. Kombinace FLP-A35-0,9 a SLP-275 naproti tomu nevykazuje žádné problémy při jakémkoliv přepětí – atmosférickém ani spínacím – a nemá problém svádět ani krátké (8/20), ani dlouhé (10/350) proudové impulsy.

Bezvýfukové jiskřiště svodiče typu FLP-A35-0.9 nevyžaduje žádný ochranný prostor. Samotný svodič s propustností až 35 kA (10/350) vyžaduje na liště DIN 35 mm prostor o velikost pouze jednoho modulu. To znamená obrovskou úsporu místa. Pro svodič třífázové verze se svedeným proudem přes 100 kA (10/350) je na liště DIN zapotřebí pouhých 52 mm. Ochranný potenciál 900 V přitom plně postačuje pro silnoproudé přístroje (stykače, jističe, relé). Svodiče 2. a 3. stupně jsou zatěžovány minimálně.

Použitím osvědčeného koordinovaného svodiče bleskových proudů SALTEK FLP-A35-0,9 je možné po technické stránce podstatně zlepšit řešení přepěťové ochrany ve velkých i malých objektech, dosáhnout úspory potřebného místa, snížení ochranného potenciálu a prodloužení životnosti přiřazených svodičů 2. a 3. stupně. Uvedené vlastnosti a rovněž vynikající cena řadí svodič FLP-A35-0.9 ke špičce obdobných prvků ve svém oboru.

Využití sady špičkových svodičů třídy B a C, tj. 3 × FLP-A35-0,9 a SLP-275/3, poskytuje na malém prostoru a za velmi dobrou cenu řešení realizace plnohodnotné dvoustupňové ochrany proti přepětí. Třetí stupeň v podobě modulárního přístroje na lištu DIN 35 mm nebo v podobě zásuvkového adaptéru se instaluje přímo k citlivým elektronickým přístrojům.

Svodiče SALTEK poskytují spolehlivé a jednoduché řešení přepěťové ochrany za rozumnou cenu. Technická podpora projektantů, montérů i uživatelů je již v ceně zahrnuta. Svodiče SALTEK proto představují výhodnou a bezpečnou investici.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz