časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Plnohodnotná přepěťová ochrana 1. a 2. stupně na malém prostoru

|

číslo 4/2005

Plnohodnotná přepěťová ochrana 1. a 2. stupně na malém prostoru

RNDr. Jozef Dudáš,
SALTEK s. r. o.

Důležitou zásadou správného projektování a montáže přepěťových ochran je koordinace svodičů 1. a 2. stupně. Je-li zanedbána koordinace, vzniká velké riziko. Při blízkém a/nebo přímém úderu blesku mohou být zničeny nejen svodiče 2. stupně, ale i část chráněného zařízení. U svodičů SALTEK 1. stupně řady FLP-Axx a 2. stupně řady SLP je požadována koordinační vzdálenost 10 m (měřeno po kabelu) nebo musí být mezi 1. a 2. stupněm instalována rázová oddělovací tlumivka RTO.

U objektů s malým odběrem a dostatečným prostorem v rozváděči to není problém. Tlumivka RTO-35 zabírá místo dvou modulů a RTO-63 (pro 63 A) místo čtyř modulů na liště DIN 35 mm (RTO-16 pro 16 A má šířku pouze jednoho modulu). Problémy s koordinací však vznikají u průmyslových objektů s velkým odběrem, kde je elektronika umístěna v bezprostřední blízkosti hlavního rozváděče nebo přímo v něm, a dále u objektů malých rozměrů a s nedostatkem místa v rozváděči (kontejnery základnových stanic – GSM, měřicí domky produktovodů, vodárny, rodinné vily, sídla firem).

Obr. 1.

Uspořádání svodičů SALTEK 1. a 2. stupně vedle sebe s přívody do tvaru „V“, minimalizujícími zbytkové přepětí na výstupu

Proto společnost SALTEK uvedla na trh koordinovaný svodič bleskových proudů (1. stupně, třídy B) typu FLP-A35-0.9. Vnitřním uspořádáním svodiče a pomocným obvodem je zajištěna napěťová ochranná úroveň (zbytkové přepětí) pouhých 900 V, a proto je tento svodič koordinovaný se svodiči 2. stupně řady SLP i při nulové vzdálenosti a bez použití rázových oddělovacích tlumivek. 1. a 2. stupeň proto může být v jednom rozváděči v těsné blízkosti, jak ukazuje schéma na obrázku.

Sada 3 × FLP-A35-0.9 + SLP-275/3 (nebo SLP-275 V/3 s výměnnými varistorovými moduly) je špičkovým technickým řešením s minimálními nároky na prostor i na finance. Je to přitom plnohodnotná dvoustupňová ochrana, kde na šířce šesti modulů je 1. stupeň se svedeným proudem přes 100 kA (10/350 µs) a výkonný 2. stupeň se svedeným impulsním proudem přesahujícím 100 kA (8/20 µs). Je to podstatný rozdíl oproti tzv. ventilům nn, kde malý varistor v pomocném zapalovacím obvodu je veden jako vestavěný 2. stupeň. Tak malý varistor běžně nebývá používán ani ve 3. stupni, např. v chráněných zásuvkách. Proto je při přepětích z blesku značně ohrožen a jeho stav musí být sledován. Kombinace FLP-A35-0,9 a SLP-275 je naproti tomu bzproblémová při jakémkoliv přepětí – atmosférickém i spínacím. Navíc dokáže svádět i krátké (8/20 µs) a dlouhé (10/350 dů SALTEK FLP-A35-0,9 poskytuje možnost podstatného technického zlepšení řešení přepěťové ochrany ve velkých i malých objektech, úsporu potřebného místa, snížení ochranného potenciálu a prodloužení životnosti přiřazených svodičů 2. a 3. stupně. Tyto vlastnosti a jeho velmi příznivá cena řadí svodič FLP-A35-0.9 ke špičce ve svém oboru.

Sada svodičů třídy B a C, tj. 3 × FLP-A35-0,9 a SLP-275/3, umožňuje na malém prostoru a za velmi dobrou cenu jednoduše vyřešit plnohodnotnou dvoustupňovou ochranu proti přepětí. Třetí stupeň v podobě modulárního přístroje na lištu DIN 35 mm nebo v podobě zásuvkového adaptéru se instaluje přímo k citlivým elektronickým přístrojům.

Svodiče SALTEK jsou vhodné pro spolehlivé a jednoduché řešení přepěťové ochrany za výhodnou cenu. Technická podpora projektantů, montérů i uživatelů je přitom již zahrnuta v ceně. Svodiče SALTEK proto představují výhodnou a bezpečnou investici.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel.: 272 942 470
GSM: 602 473 633
fax: 267 913 411
e-mail: obchod@saltek.cz
http://www.saltek.cz