časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Petice solaristů sněmovně

|

Sdružení podnikatelů ve fotovoltaice zaslalo Parlamentu České republiky petici proti srážkové dani pro fotovoltaické elektrárny (FVE). V ní důrazně žádali poslance, aby zamítli předlohu novely zákona o obnovitelných zdrojích, která zavádí povinné odvody z FVE uvedených do provozu v letech 2009 a 2010. Podle Sdružení podnikatelů ve fotovoltaice je tato novela jednak protiústavní a odporuje mezinárodním závazkům ČR na ochranu investic, jednak zbytečná, protože další nárůst instalovaného výkonu a nákladů spojených s rozvojem výroby elektřiny ve FVE jsou již dostatečně regulovány, navíc vylučuje patnáctiletou zákonnou garanci výnosu FVE uvedených do provozu v letech 2009 a 2010 a ve vztahu k FVE uvedeným do provozu v roce 2010 je likvidační.
 
I přes protesty podnikatelů v solární energetice však poslanci schválili ve sněmovně 9. listopadu 2010 tuto novelu, která omezuje podporu fotovoltaiky. Elektřina tak podle slov premiéra Nečase zdraží v příštím roce pro koncové odběratele (domácnosti i firmy) maximálně o 5,5 %. Elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu v roce 2009 a 2010 bude podle schválené novely po dobu tří let podléhat 26% dani. Bezplatné emisní povolenky budou zdaněny 32 % a zvýší se poplatky za zábor zemědělské půdy.
 
Daň se nemá vztahovat na fotovoltaické elektrárny umístěné na střechách a budovách s maximálním instalovaným výkonem 30 kWp.
 
Pro orientaci: Průměrná výkupní cena (2010) za kilowatthodinu (kW·h) solární elektřiny je 12,20 Kč (průměrný zelený bonus 11,23 Kč/kW·h). Domácnosti nakupují zelenou energii zhruba za 4,70 Kč/kW·h. Výkupní cena z jaderné elektrárny je ca 0,75 Kč/kW·h.

(Kl)