časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Perličky z dovolené aneb elektro v Egyptě

|

Vážení redaktoři časopisu Elektro, přeji vám všem dobrý den.
 
Ze své dovolené, kterou jsem strávil se starším synem v Egyptě v lokalitě Sharm el Sheikh, vám jako perličku posílám foto rozváděče.
 
Synovi to nedalo (prý, aby jeho šéf viděl, jak se ve světě pracuje a víc si vážil jeho znalostí) a rozváděč si zvěčnil. Projevila se u nás profesionální deformace – oba totiž pracujeme v oboru elektro. Já jako specialista technologií (revizní technik) a syn jako elektromontér.
 
Na první pohled nás zaujalo především pestrobarevné vyvedení „drátovačky“. To, že byl rozváděč volně přístupný (nešel zavřít) a kolem něj pobíhal houf dětí, které si krátily dlouhou chvíli tím, že se do rozváděče trefovaly míčem, dodávám jen na doplnění.
 
Dalším překvapením byly umělé palmy, které převyšovaly ostatní a skrývaly v sobě anténní systémy a neonové majáky pro blízké letiště.
 
Jako prémiový zážitek, který se mi bohužel nepodařilo vyfotografovat (řidič výletního mikrobusu tvrdošíjně odmítal zastavit a nereagoval ani na zoufalé výkřiky jednoho ze spolucestujících, kterému hrozilo protržení močového měchýře), působila nádherná koróna – sršení, které jsem viděl za noci při cestě do Káhiry.
 
Okolo silnice, po níž jsme jeli ze Sharm el Sheikhu, vedou linky vvn. Tyto jsem těžko mohl spatřit, neboť byla tma jak v pytli – vyjížděli jsme hodinu po půlnoci.
 
V pravidelných intervalech jsme cestou míjeli cosi ve výšce blikajícího všemi barvami. V polospánku jsem to považoval za reklamní poutače. Ale když se to neustále opakovalo, zoufale jsem třeštil oči do tmy, abych tomu jevu přišel na kloub. Až když jsem proti temné obloze zahlédl siluety mohutných stožárů, na jejichž izolátorových řetězcích to svítilo a blikalo jak u kolotočů, byl jsem doma. Jev, který intenzitou a efekty předčil vánoční ozdoby koupené ve vietnamské tržnici, mě fascinoval. Vše zřejmě způsobovala slaná tříšť od blízkého moře. Překvapila mě především mohutnost a krása tohoto efektu. Takovou korónu jsem neviděl za celý svůj život (a to je mi 57 let a stále pracuji v oboru) ani v televizi, ani u nás na Mostecku, které bylo známé svým znečištěným ovzduším a mlhami.
 
Škoda jen, že se mi nepodařilo tento jev zvěčnit a podělit se s Vámi o opravdu výjimečný zážitek. Řidič byl neoblomný.
Miroslav Koubek, Litvínov

 
Do redakce Elektra přišel e-mail našeho čtenáře zkušeného elektrotechnika, který byl se svým dospělým synem (také elektrotechnikem) na dovolené v Egyptě. Ale asi vás nikoho nepřekvapí, že ani tam, daleko od domova, jim to nedalo, aby nemysleli na elektrotechniku. Jeho zajímavé postřehy si nyní můžete přečíst i vy.
 
Mimochodem, poznáte z přiložené fotografie rozváděče, co je v jeho zapojení chybně?
 
Co na to normy ČSN EN 60947-3, ČSN EN 61140, ČSN EN 61439-1 a -2 nebo soubor ČSN 33 2000 aj.?
 
Napište nám své postřehy, vylosovaný vítěz dostane malou odměnu.
(redakce Elektro)