časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Péče DEHN+SÖHNE o projektanty

|

číslo 12/2004

referáty

Péče DEHN+SÖHNE o projektanty
Reportáž z odborného semináře ILPC (20. až 22. října 2004, Neumarkt, SRN)

Odborné semináře ILPC (International Lightning Protection Club) firmy DEHN+SÖHNE jsou pro odborníky z oboru elektrotechniky pořádány několikrát do roka. Tématem třídenního semináře uskutečněného v druhé polovině letošního října byla Problematika mezinárodních norem v ochraně před bleskem a přepětím. Proto jeho účastníky byli především projektanti elektrických zařízení. Místo konání semináře bylo záměrně situováno do rozšířeného a moderně vybaveného výrobního areálu DEHN+SÖHNE v Neumarktu v SRN, kde sídlí centrální vedení firmy, protože jedním z bodů programu byla i prohlídka veškerého vývojového, výrobního i skladového zázemí.

Jaké otázky si musí projektant elektrozařízení umět zodpovědět při projektování instalací s přepěťovými ochranami? Je to např. otázka odolnosti koncového zařízení z hlediska zákona 22/97 Sb. a nařízení vlády 18/03, otázka předpisového uspořádání vnější ochrany před bleskem (bezpečné vzdálenosti elektrických instalací, délky souběhů vedení a kovových hmot se svody podle ČSN 34 1390), podmínky a vůbec sama možnost umístění svodiče před elektroměr, otázka správného zřízení systému vyrovnání potenciálů a uzemnění a mnohé další.

Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3

Obr. 1. Ing. Jiří Kutáč (DEHN+SÖHNE ČR) přednáší o problematice mezinárodních norem v ochraně před bleskem a přepětím
Obr. 3. Zástupce DEHN+SÖHNE dipl. ing. Peter Respondek (druhý zprava) zodpovídá při prohlídce areálu dotazy účastníků semináře

Je také na zodpovědnosti projektanta posoudit možná rizika vzniku přepětí na vedení vnitřních instalací a zohlednit je při návrhu konkrétního řešení nebo opatření nad rámec obecného postupu. Proto byly tyto a další otázky předmětem zkušebního testu předloženého na závěr semináře.

V průběhu semináře byly při odborném výkladu účastníkům podány základní i nové informace o sortimentu přepěťových ochran DEHN+SÖHNE a jeho použití v praxi (obr. 1). Projektanti za asistence odborníků z firmy na zkušebních trenažérech řešili konkrétní zadání instalace ochran (obr. 2). A konkrétní poznatek pro projektanty? Například – celkový zkušební impulsní proud 75 kA a 100 kA znamená, že DEHNventil s přehledem vyhoví požadované třídě ochrany před bleskem I v souladu s mezinárodními normami IEC 61312-1 a IEC 61024-1.

Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6

Obr. 4. Rázový generátor v laboratoři bleskových proudů, rázový proud IImp 150 kA, vlna 10/350 µs
Obr. 5. Automobil Volkswagen s posádkou při zkoušce rázovým bleskovým proudem v laboratoři
Obr. 6. Aplikace tzv. oddáleného hromosvodu systému klimatizace na střeše hlavní budovy DEHN+SÖHNE v Neumarktu

Součástí semináře byla i prohlídka všech důležitých prostor závodu (obr. 3), včetně vývojových laboratoří. V nich měli účastníci možnost zhlédnout zkoušení svodičů bleskového proudu a jiných prvků ze sortimentu DEHN+SÖHNE, nebo se přímo v laboratoři vysokého napětí (obr. 4) účastnit fyzikálního ověření vlastností karoserie automobilu (Faradayovy klece) z hlediska ochrany před bleskem (obr. 5).

V oblasti ochrany před bleskem a přepětím nejen že je firma DEHN+SÖHNE výrobcem rozsáhlého sortimentu těchto ochran včetně příslušenství (přibližně 3 500 položek), ale též se na základě svých zkušeností a výzkumných výsledků podílí i na vývoji a tvorbě příslušných norem. Na světové úrovni tedy firma zaštiťuje celou problematiku ochrany před bleskem a přepětím, a proto pořádání odborných seminářů k této její funkci neodmyslitelně patří.

Další informace na www.dehn.cz