časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Pasivní komponenty pro datové rozvody

|

Ing. Milan Hubálek, Ph.D., Moeller Elektrotechnika s .r. o.
 
Firma Moeller Elektrotechnika je kromě komponent pro domovní a průmyslové instalace dodavatelem i pasivních prvků pro datové rozvody. Kvalitní výrobky Moeller tak lze potkat nejen v silových, ale i slaboproudých a optických datových instalacích. Datové produkty Moeller jsou nabízeny v řadě Xpatch.
 
Páteří nabídky jsou datové skříně, které tvoří základní uzly každého datového rozvodu. Skříně jsou nabízeny v obou základních šířkách, tj. pro panely 10" a 19". K dispozici jsou provedení nástěnná, stojanová a věžová.
 
Nástěnné rozváděče s šířkou pro panely 10" (obr. 1) nesou označení SOHO (Small Office – Home Office, malá kancelář – domácí kancelář). Výška těchto skříní je od čtyř do dvanácti modulů U. Skříňky jsou osazeny prosklenými dveřmi, u nichž lze snadno měnit směr otevírání. Dveře jsou standardně opatřeny zámkem. Vnitřní výbava se montuje na posuvné lišty.
 
Nástěnné rozváděče určené pro panely 19" (obr. 2) jsou nabízeny ve dvou řadách, NWE a NWS. Řada Basic Line NWE je k dispozici ve verzích pro šest až osmnáct modulových míst s hloubkou 310 až 610 mm. Skříně jsou vybaveny prosklenými dveřmi s tvrzeným bezpečnostním sklem. Pro zavírání lze volit standardní zámek nebo kličku pro zámkové vložky s délkou 40 mm. Rozváděče mohou být dvoudílné, tj. kompaktní plášť s dveřmi, nebo trojdílné, kde je přístup možný nejen přes dveře, ale lze také odklopit celou skříňku od zadní stěny.
 
Základní charakteristikou nástěnných rozváděčů Standard Line NWS (obr. 3) je větší variabilita provedení. Tyto skříně jsou k dispozici jak s prosklenými, tak i s plechovými dveřmi. Prostorově lze vybírat z verzí pro šest až dvacet jedna modulů v hloubkách od 300 do 600 mm. Dvou- i třídílné provedení je samozřejmostí.
 
Stojanové rozváděče pro panely 19" existují ve dvou řadách, a to Basic Line NCE a Standard Line NWS. Obě verze jsou nabízeny jak ve standardizovaných konfiguracích, tj. celá skříň je k dodání pod jedním objednacím číslem, tak v konfigurovatelné podobě, kdy si zákazník vybere konkrétní specifické uspořádání. I v tomto případě ale obdrží smontovanou skříň – osazení podle zadané specifikace probíhá již ve výrobě. Pro možné změny a doplnění dosavadní konfigurace je možné veškeré příslušenství objednat i samostatně (typové označení a objednací číslo specifikují, má-li být daný prvek namontován ve výrobě).
 
Rozváděče Basic Line NCE jsou nabízeny ve výškách pro 23, 33, 37 a 42 modulů s šířkou 600 nebo 800 mm a hloubkou 600 a 800 mm. Lze volit z kovových a prosklených dveří, různých typů dolních a vrchních krytů s ventilací nebo bez ní atd. Samozřejmostí je rozmanité vnitřní příslušenství.
 
Skříně Standard Line NWS (obr. 4) se opět vyznačují větší variabilitou. Výšky jsou nabízeny pro 23, 33, 37, 42 a 46 modulů, hloubka může být až 1 000 mm. V nabídce jsou např. perforované dveře, a to jak plechové, tak i prosklené. Vnitřní příslušenství řeší i specifické detaily.
 
Posledním typem rozváděčů jsou věžové NTS. Jde v podstatě o kombinaci předchozích verzí. Skříňky jsou v provedení na podlahu pro moduly 19", nicméně ve velmi malém kompaktním designu. Vlastní skříň připomíná skříň stolního počítače. Tyto rozváděče jsou určeny zejména do malých kanceláří či učeben. Panely 19" se umísťují svisle. Do skříně šíře 220 mm se vejdou čtyři modulové jednotky.
 
Vedle skříní a jejich příslušenství jsou v sortimentu Moeller i zásuvkové patch panely, a to jak pro šířku 19", tak pro šířku 10". Nabízeny jsou datové i telefonní verze v klasickém provedení a panely pro optické kabely různých typů a průměrů. Panely lze vzájemně propojovat kabely s konektory, opět v klasickém i optickém provedení.
 
Z dalších nabízených prvků lze jmenovat např. různá provedení datových zásuvek, ventilační jednotky, zásuvkové moduly se svodiči, osvětlení apod.
 
Další informace lze získat na adrese:
Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406, 193 00 Praha 9
tel.: 267 990 440
 
Obr. 1. Nástěnné rozváděče SOHO 10"
Obr. 2. Nástěnné rozváděče 19" Basic Line NWE
Obr. 3. Nástěnná skříň NWS s plechovými dveřmi a uzavíráním pomocí kličky
Obr. 4. Stojanový rozváděč NWS
Obr. 5. Propojovací patch panel
Obr. 6. Napájecí panel se svodiči přepětí třídy III (D)
Obr. 7. Ventilační jednotka