časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Parker EME – automatizace bez kompromisu

|

číslo 10/2006

Parker EME – automatizace bez kompromisu
Kontrolér řady Vix pro krokové motory

Ing. Petr Novotný, BDI Czech s. r. o.

Společnost Parker Hanifin – Divize Automatizace vyvinula kontrolér pro řízení krokových motorů. Podobně jako verze pro řízení servomotorů používá kontrolér sběrnicově orientovanou technologii řízení, která je založena na mnohaletých zkušenostech v oblasti řízení pohonů.

Obr. 1.

Jednotky Vix jsou vyráběny ve dvou základních provedeních, a to s rozsahem proudu do 2,8 a 5,6 A efektivních. Rozlišení je programově volitelné mezi 400 až 51 200 kroků/otáčku. V případě, že nastavení chybí, je motor vždy provozován na maximální rozlišení s ohledem na optimální plynulost pohybu. Zdroj poskytuje plné PWM (Pulse Width Modulation, šířkově pulsní modulace) řízení pro přesné mikrokrokové aplikace.

Kontroléry řady Vix mají implementován provozně osvědčený příkazový jazyk EASI. Mimo standardní funkce přístroj nabízí i nadstandardní možnosti, např. připojení dalšího externího enkodéru. Jako standardní komunikační rozhraní je použito RS-232, jako volitelné rozhraní je možné zvolit RS-485 nebo CANopen.

Komplexní sada softwaru dovoluje rychlou konfiguraci kontroléru. Je-li použit některý z krokových motorů Parker, stačí zadat jen typ a všechny potřebné hodnoty jsou automaticky doplněny.

Mikrokokové kontroléry Vix jsou představiteli nové, plně integrované řady kontrolérů pro řízení pohonů, obsahující kontroléry pro řízení servopohonů i krokových motorů, zdroje, operátorské panely a I/O jednotky, které jsou schopny řídit jakýkoliv pohon.

Společnost BDI Czech spolu s Parker Hanifin EME, jako jeho ATC (Automatization Technology Centre, centrum automatizační technologie) partner, nabízí moderní řešení pro automatizaci s kompletním spektrem produktů pro řízení všech druhů pohonů i spolupráci při řešení ucelených automatizovaných systémů.

BDI Czech s. r. o.
www.parker.bdi-czech.cz
www.parker-eme.com
www.parker.com
e-mail: parker@bdi-czech.cz