časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Panelové zásuvkové rozvodnice PT

|

číslo 11/2004

Rozváděče a rozváděčová technika

Panelové zásuvkové rozvodnice PT

Ing. Petr Zůna, Ing. Vladimír Štekrt, Ph.D., MBA

Společnost Hensel, s. r. o., z Roudnice nad Labem se etablovala především elektroinstalačními a rozváděčovými systémy. Strategií společnosti je technická kompetence a odbornost pracovníků.

Obr. 1

Současná a poměrně úspěšná řada zásuvkových rozvodnic Mi se prosadila na trhu svou kvalitou a komplexností a rovněž svými dobrými mechanickými vlastnostmi. Tato výrobková řada zahrnuje zásuvkové rozvodnice pro vnitřní i vnější instalaci (s proudovými chrániči). Jištění rozvodnic je řešeno jističi nebo levnějšími pojistkami. Rozvodnice jsou osazovány čtyřpólovými i pětipólovými zásuvkami. Pro zákazníka, který si nevybere ze současné nabídky zásuvkových rozvodnic, sestaví firma Hensel rozvodnici podle jeho speciálních požadavků. Zásuvkové rozvodnice Mi jsou pro svoji robustnost vhodné především do prostředí průmyslových a výrobních hal nebo větších skladů, kde se pohybují zdvihací vozíky nebo se skladují hutnější a hmotnější materiály. Využití najdou i v prostředí parkovišť nebo podzemních garáží. Pro instalace do menších skladů a provozoven nebo prodejních prostor jsou však zmíněné rozvodnice přece jen zbytečně předimenzované.

Některé aplikace vyžadují umístění zásuvek z čela rozvodnice, a ne z boku, jak je to běžné u typové řady zásuvkových rozvodnic Mi. Proto – aby uspokojila tyto požadavky a doplnila tak chybějící vlastnosti zásuvkových rozvodnic Mi – dává společnost Hensel, s. r. o., na trh zcela novou řadu panelových zásuvkových rozvodnic s typovým označením PT. Navíc je nová řada zásuvkových rozvodnic pro zákazníka zajímavá svou výrazně nižší pořizovací cenou.

Obr. 2

Konstrukce zásuvkových panelových rozvodnic řady PT vychází z konstrukce kompaktních rozvodnic s prostorem pro instalační přístroje v horní části, který je kryt průhledným odklápěcím okénkem. Zásuvky jsou montovány do čtvercových otvorů na čelní straně rozvodnice. Otvory jsou umístěny ve dvou řadách nad sebou v počtech 2, 4, 6 a 8, a to podle konkrétní šířky rozvodnice. Zásuvkové panelové rozvodnice PT jsou vyráběny s krytím IP44, v třídě ochrany izolací II, pro teplotu okolí AA3 a AA4, atmosférické podmínky AB3 a AB4 a s mechanickou odolností větší než IK08 (vyhodnocovací jednotka podle ČSN EN 50102). Jsou určeny pro vnitřní instalace i pro vnější chráněné instalace (s proudovým chráničem) pro jmenovité napětí 400 V a jmenovitý proud do 63 A. Jsou vybaveny kvalitní vývodkou ASM pro přivedení kabelu spodem nebo vrchem, v případě potřeby je možné provést vstup kabelu do rozvodnice i zadní stěnou (bez vývodky).

Zásuvkové panelové rozvodnice PT v nejčastěji používaných kombinacích jsou osazovány jednofázovými zásuvkami v běžném i průmyslovém provedení a třífázovými zásuvkami 16 a 32 A. Pro venkovní využití jsou proudovými chrániči vybaveny zásuvky do 20 A. Rozvodnice jsou osazovány čtyřpólovými i pětipólovými zásuvkami a k jejich jištění jsou použity jističe. Typové označení rozvodnic je voleno tak, aby jednoduše popisovalo příslušnou kombinaci zásuvek. Obr. 3 První číslice typového označení značí základní parametry typové řady zásuvkových rozvodnic. Číslice 2 a 4 jsou určeny pro verzi rozvodnic se čtyřpólovými zásuvkami pro vnitřní, popř. vnější instalace, číslice 6 a 8 přísluší verzi rozvodnic s pětipólovými zásuvkami pro vnitřní, popř. vnější instalace. Druhá číslice udává počet jednofázových zásuvek, třetí číslice počet jednofázových zásuvek v průmyslovém provedení, čtvrtá číslice počet třífázových zásuvek se jmenovitou zatížitelností 16 A a pátá číslice počet třífázových zásuvek se jmenovitou zatížitelností 32 A.

Společnost Hensel, s. r. o., která v současné době zaměstnává více než 50 pracovníků, myslí na potřeby svých zákazníků. Proto, jak se již stalo dobrým zvykem, poskytuje možnost dodat kromě připravených typů zásuvkových rozvodnic jakékoliv jiné zásuvkové kombinace, je-li řešení technicky a legislativně možné. V tzv. atypickém provedení může být dodána i zásuvková rozvodnice s mechanicky blokovaným vypínačem pro zásuvku, který nelze otočit do sepnuté polohy, jestliže není v zásuvce zastrčena vidlice.

Hensel, s. r. o.
Bezděkov 1386
413 01 Roudnice nad Labem
tel.: 416 828 111
fax: 416 828 222
e-mail: odbyt@hensel.cz
http://www.hensel.cz