časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Panasonic Electric Works na veletrhu Amper

|

Luděk Barták, Panasonic Electric Works Czech, s. r. o.
 
S pevnou pravidelností a jistotou, s jakou se střídají roční období, bude společnost Panasonic Electric Works (PEW) opět na jarním veletrhu Amper v hale č. 3, ve stánku B10. PEW zde představí široký sortiment výrobků a samozřejmě mnoho novinek.
 

Kamerové systémy

PEW již tradičně nabízí vysoce kvalitní systémy pro průmyslové zpracování obrazu. V současné době je společnost schopna na základě svých bohatých zkušeností a těsné spolupráce s průmyslovými integrátory nabídnout zákazníkům široký sortiment produktů od kamerových senzorů LightPix AE20, přes kompaktní systémy pro zpracování černobílých a barevných obrazů řad A, AX a PV až po velmi výkonné systémy na bázi PC typu P400/P400S s inspekčním softwarem Vision P400. Nejnovější kompaktní kamerový systém PV500 získal ocenění Zlatý Amper 2008 a potvrdil, že mnohaletý vývoj a definování standardů byly vedeny správným směrem. V letošním roce budou k dispozici nové kamery, čímž dojde k rozšíření funkčnosti o možnost barevné detekce a do systému bude implementována funkce rozpoznávání znaků (OCR).
 

PVWIN

Dlouholetá snaha o sjednocení způsobu ovládání jednotlivých kamerových systémů přinesla plody v podobě nového standardu programovacího systému na bázi windows, ve kterém lze všechna nastavení připravit a otestovat off-line na počítači a teprve po odladění následně celý program nahrát do kamerového systému. Vývojové prostředí PVWIN přináší nesrovnatelnou úsporu času a pohodlnější práci.
 

Programovatelné automaty a dotykové operátorské panely

V oblasti programovatelných automatů (PLC) naleznou zájemci v portfoliu systémy od nejmenší řady FP-e, přes kompaktní modulární systémy řad FP0, FP-Σ (Sigma) a FP-X až po výkonné PLC řady FP2 a FP2-SH. K programovatelným automatům jsou samozřejmě k dispozici prostředky pro zapojení PLC do sítě a uživatelsky příjemné operátorské panely. Ucelená řada dotykových panelů od monochromatických 3" až po plnobarevné 6" se zvukovým výstupem a možností ovládání po Ethernetu byla rozšířena o nejnovější model – displej 3,5" GT05 s rozlišením 320 × 240 bodů a barevnou hloubkou 4 096 barev. Pro všechny panely je společné vývojové prostředí GTWin, ve kterém lze definovat jednotlivé obrazovky a využít bohatých předpřipravených knihoven. Celkovou nabídku doplňují systémy pro dálkové ovládání
a monitorování procesů s využitím mobilních sítí GPS a GPRS.
 

FPWIN Pro

V pořadí šestá verze vývojového prostředí všech programovatelných automatů Panasonic přináší především plnohodnotné využití Unicode, nové klávesové zkratky, lepší použitelnost pod Windows Vista, možnost vkládat jednotlivé prvky jediným stiskem numerické klávesnice, datově úspornější soubory projektů oproti předchozí verzi, neomezenou délku proměnných, novou možnost zálohování se zvýšenou ochrannou proti neoprávněnému použití a mnoho dalších novinek. Zkušební verze je k dispozici zdarma a omezena je pouze počtem kroků, které lze nahrát do PLC.
 

Sunx

Senzory a laserové popisovače dodává společnost PEW i nadále pod obchodní značkou SUNX. V bohaté nabídce najdou zájemci nejenom optoelektronické a laserové snímače v různém provedení, ale také indukční snímače přiblížení, snímače vířivých proudů, snímače tlaku nebo miniaturní čidla pohybu.
 
Laserové popisovače řady LP-400 a LP-V10 s velmi malou spotřebou proudu se výborně hodí především pro vysoce kvalitní a trvalé označování téměř jakýchkoliv materiálů v hromadné výrobě.
 

Eco Ideas

PEW nabízí řešení jak na straně výroby elektrické energie, tak na straně měření její spotřeby. Pro optimální využití solárních článků nabízí PEW solární trackery (polohovací zařízení přinášející min. 30% zisk oproti statickým panelům). Pro úsporu elektrické energie vyvinul PEW měřicí systém (Eco Power Meter), kterým lze průběžně bezdrátově sledovat spotřebu a vytíženost jednotlivých strojů (sekcí, hal) a na základě těchto zjištěných faktů hledat úsporná řešení.
 

Pohony

Mnoho zájemců jistě uspokojí i nabídka PEW v oblasti elektrických pohonů, zaměřená zejména na dodávku malých měničů frekvence pro jednofázové nebo třífázové napájení pro výkon až 3,7 kW a digitálních střídavých servomotorů o výkonu do 5 kW. Pro náročné použití je určen výkonný servosystém na bázi programovatelného automatu FP-Σ (Sigma) a speciálního polohovacího modulu.
 

Relé a další komponenty

PEW patří k největším světovým výrobcům elektromechanických a polovodičových relé pro spotřební elektrotechniku, průmyslovou měřicí a řídicí techniku i pro nejnáročnější úlohy v automobilovém průmyslu a jeho subdodavatelů. K dalším produktům patří např. inteligentní, programovatelná časová relé řady LT4H a QM4H a digitální čítače s předvolbou řady LC4H. Nabídku společnosti PEW uzavírá široký sortiment nejrůznějších komponent pro průmyslovou automatizaci od různých spínačů a přepínačů, konektorů pro desky s plošnými spoji, konektorů pro ploché kabely, přes ventilátory, spínací hodiny, počítadla provozních hodin až po modulové síťové zdroje řady FP pro různé výkony.
 

Podpora – poprodejní služby

V celém výrobním procesu se ve všech provozech společnosti PEW důsledně uplatňuje přísná kontrola jakosti a dodržování technologických postupů, které jsou zárukou vysoké spolehlivosti nezbytné pro použití výrobků v průmyslové oblasti. Samozřejmostí jsou tradičně velmi dobré poprodejní služby s výraznou regionální působností. Jejich standardní součástí je účinná technická a technologická podpora zákazníků, zahrnující poradenství a pomoc ve fázi projektování, instalace a uvádění do provozu i odborný pozáruční servis.
 
Další informace mohou zájemci získat na webových stránkách společnosti: http://www.panasonic-electric-works.cz
 
Obr. Operátorský dotykový panel 3,5" s rozlišením 320 × 240 bodů