časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Otevřené dveře ke zvyšování kvalifikace

|

Pro méně zasvěcené může být překvapením, že pražské Výzkumné centrum Rockwell Automation s téměř padesáti inženýry je největší výzkumnou a vývojovou laboratoří této společnosti, která řeší zadání z různých zemí světa. Jeho činnost byla oficiálně zahájena na jaře 1993, po dvou letech velmi úspěšné spolupráce firmy s pražským ČVUT. Během čtrnácti let se počet výzkumníků zvýšil ze dvou na současných 47. Hlavní těžiště činnosti spočívá ve vývoji softwaru a firmwaru klíčového produktu firmy – programovatelného řídicího automatu řady Logix, dále ve vývoji a testování softwaru, systémů vysoce distribuovaného řízení s využitím autonomních regulátorů, tzv. agentů, diagnostiky bez použití senzorů a inteligentního řízení procesů.
 
Den otevřených dveří zde byl určen studentům posledních ročníků pražského ČVUT a plzeňské ZČU. Jeho hlavním cílem bylo představit možnosti dalšího profesního rozvoje s podporou společnosti Rockwell Automation a pracovní příležitosti ve firmě. Studenti měli ojedinělou příležitost navštívit některá pracoviště a hovořit se svými staršími kolegy, kteří zde našli uplatnění. Stranou pozornosti nezůstaly ani technicko-obchodní pozice, které jsou zaměřeny na komunikaci se zákazníky, podporu činnosti obchodníků a technickou podporu zákazníků.
 
Největší americkou vývojovou a obchodní skupinu Rockwell Automation představil Scot Tutkovics, ředitel vývoje produktů Logix. Poté následovala exkurze do výzkumných laboratoří věnujících se vývoji agentů, inteligentního řízení a řídicích systémů, kde studenti získali informace o vývojovém prostředí automatizovaných linek, inteligentních agentech, fuzzy řízení, projektu automatizovaného zavlažování farmy, o optimalizaci distribuce pitné vody v Los Angeles a dozvěděli se mnoho dalších zajímavostí.
[Tiskové materiály Rockwell Automation.]