časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Osvědčená klasika od světoznámého výrobce

|

číslo 3/2005

Osvědčená klasika od světoznámého výrobce
Nová řešení instalačních stojanových rozváděčů ISV a přípojnicového stavebnicového systému Maxi-PLS

Obr. 1.

Obr. 1. Přípojnicový stavebnicový systém Maxi PLS

S instalačním stojanovým rozváděčem (ISV) do 630 A své výroby uvedla firma Rittal před třemi lety úspěšně na trh výkonný rozváděčový systém, který díky modulární konstrukci vykazuje velmi dobré vlastnosti: maximální hospodárnost, flexibilitu a bezpečnost. Tento systém nyní Rittal rozšiřuje o nabídku stojanových rozváděčů do 1 600 A. Kromě toho dává uživateli k dispozici další prvky inovovaného přípojnicového stavebnicového systému Maxi-PLS: nové moduly pro měřicí přístroje, držák přípojnice s možností umístění nástavbových prvků nad ním, kryty před nebezpečným dotykem a typové řešení požadavků zkoušky bezpečnosti zařízení při vnitřním obloukovém zkratu. Celou, rozšířenou nabídku tohoto sortimentu představí firma Rittal na elektrotechnickém veletrhu AMPER v Praze-Letňanech ve dnech 5. až 8. dubna 2005.

Obr. 2.

Obr. 2. Kryty k ochraně před nebezpečným dotykem pro rozváděčové skříně SV-TS 8 se svislými pojistkovými odpínači Rittal výkonové zátěže NH

Instalační stojanové rozváděče jsou doplňkem přípojnicového systému Rittal Maxi-PLS (obr. 1). Systémová koncepce firmy přitom byla důsledně realizována: nízkonapěťové rozváděče a silová spínací zařízení pro oblast výkonových proudů a stojanové rozváděče do 1 600 A od jednoho dodavatele. Využitím uvedené kombinace zejména v technickém vybavení budov a v průmyslových podnicích lze dosáhnout rychlé a snadné montáže i mimořádné provozní spolehlivosti a bezpečnosti ovládání.

Kompletní řešení firmy Rittal tvoří rozváděčové skříně (obr. 2), které je možné vzájemně řadově propojit a které jsou vybaveny předem namontovanými vnitřními prvky pro přímé uložení modulů, plnících všechny funkce rozvodu, jištění a ochrany, doplněnými důležitými součástmi silnoproudého rozvodu, jako jsou např. odpínače výkonové zátěže a jezdcové držáky pojistek. Systém modulární konstrukce součástí ISV průkazně zjednodušuje a zkracuje montáž. Kromě vyšší bezpečnosti díky typově vyzkoušenému řešení také spoří náklady.

Obr. 3.

Obr. 3. Přístrojový modul Rittal systému Maxi-PLS k využití ve vývodovém anapájecím poli výkonového spínače s minimální hloubkou 600 mm

Rozšířené spektrum aplikací do 1 600 A

Použití nového modulu ochrany před nebezpečným dotykem (750 × 600 mm), umístěného na přední straně rozváděče ISV (obr. 3), a vhodné konstrukce nosného rámu s přerušovanou úrovní upevnění umožňuje nyní výrobci uložit sběrnicový systém Rittal SV 3052 s roztečí 185 mm do 1 600 A nebo integrovat systém Maxi-PLS 2 000 A. Tím je dán základ pro montáž výkonových spínačů do 1 600 A a lištových odpínačů výkonové zátěže NH o velikosti 00 až 3. Rozšířením programu zůstává kompatibilita s dosavadními řadami výrobků systému Maxi-PLS a ISV plně zachována.

Systém Maxi-PLS s možností umístění nástavbových prvků nad držáky přípojnic

Pro zvýšení hustoty uložení součástí a flexibility konstrukce vnitřního vybavení rozváděčové skříně zařadil Rittal do programu modulárního stavebnicového systému Maxi-PLS další součást: držáky přípojnic, nad nimiž je možné umístit nástavbové prvky. Výrobci se tak podařilo dosáhnout kompletního zakrytí přípojnice Maxi-PLS 2 000 A aktivními prvky rozvodu. Kromě toho lze držák přípojnic Maxi-PLS využít pro umístění nástavbových součástí nad ním v podobě standardizovaného a typově vyzkoušeného řešení pro přípojnice N a PE.

Obr. 4.

Obr. 4. Záklopky integrované ve stropě skříně TS 8 se samočinným otevíráním pro odvod přetlaku

Nová řešení ke zvyšování bezpečnosti

Ochranné zařízení proti nebezpečnému dotyku, které je zhotoveno z ocelového plechu, tedy pro přístrojové moduly v napájecím poli (poli měření), představuje řešení (v budoucnu standardizované) pro zvýšení vnitřní ochrany proti nebezpečnému dotyku na IP2X – při otevřených dveřích skříně.

Od firmy Rittal lze u skříňového rozváděče TS 8 získat i řešení pro odlehčení tlaku v případě obloukového zkratu. Je jím nově koncipovaný střešní plech (obr. 4). Takto splňuje Rittal požadavky dané normou DIN EN 60349-1, příloha 2. Odlehčovací záklopku lze snadno integrovat do již existujícího zařízení.

Veškeré další informace lze získat na INFO lince firmy Rittal na: tel.: 234 099 072, e-mail: info@rittal.cz, http://www.rittal.cz