časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Osmdesátiny Jaroslava Dostála

redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Jaroslav Dostál. Každý měsíc doplňuje svou ilustrací téma aktuálního čísla časopisu ELEKTROZačátkem listopadu letošního roku se dožil osmdesáti let kreslíř a karikaturista, pan Jaroslav Dostál. Každý měsíc doplňuje svou ilustrací téma aktuálního čísla časopisu ELEKTRO a jeho vtipné obrázky najdeme také ve všech vydáních Ročenky ELEKTRO, počínaje rokem 1994, a v knížkách Technický receptář nebo Technika v županu

Jak sám vzpomíná, první kresbu mu otiskli v Československém sportu v roce 1963. Od té doby vytvořil tisíce kreseb se společenskými, politickými a hlavně sportovními tématy. Souběžně s tím provázel svými kresbami články v odborných časopisech. Za tu dobu našel svůj styl, jeho kresby mají nezaměnitelný, charakteristický rukopis. Vytvořil například deset ročníků velkých nástěnných kalendářů pro velkou zahraniční firmu.

ých kalendářů pro velkou zahraniční firmu. Dlouhodobě přispíval především do sportovních časopisů, jako byl Stadion nebo Gól.

Svoje práce prezentoval na mnoha výstavách, často společně s dalšími autory z České unie karikaturistů. Mnohokrát vystavoval v pražské Malostranské besedě.

Jaroslav Dostál je původní profesí elektrotechnik, proto jeho kresby často mají blízko k technickým či elektrotechnickým tématům. Pracoval jako vedoucí oddělení standardizace v podniku Elektromontážní závody Praha. Jak dosvědčují jeho tehdejší spolupracovníci, byl náročný, ale zároveň vstřícný, spolehlivý a rozumný vedoucí.

Dlouhá léta pořádal v rámci podniku letní dětské tábory pro děti zaměstnanců. Byly to tábory, na které jejich účastníci nezapomněli dodnes.

  Jaroslav Dostál. Každý měsíc doplňuje svou ilustrací téma aktuálního čísla časopisu ELEKTRO

Za redakci časopisu ELEKTRO přejeme panu Jaroslavu Dostálovi do dalších let hodně zdraví, hodně skvělých nápadů při tvorbě a jistou ruku při kreslení!