časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Optický kabel si libuje v 3D pohybu

|

Hennlich Industrietechnik, spol. s r. o.
 
Ve stále více firmách vzrůstá poptávka po přenosu velkých objemů dat vysokou rychlostí na poměrně velké vzdálenosti, a to v prostředí velkého rušení. V mnoha 3D aplikacích přitom dochází k torzi kabelů uložených v energetických řetězech. Při stále větších technických nárocích však základní podmínka zůstává: neporušit data při jejich přenosu. Tento problém řeší využití optických vláken, které nemají mechanicky zranitelné stínění a nejsou náchylné na EMC při přenosu dat velmi vysokými rychlostmi na velké vzdálenosti.
 
Firma igus GmbH, kterou v Česku výhradně zastupuje společnost Hennlich Industrietechnik, přišla s novým optickým kabelem Chainflex CF Robot-LWL. Ten umožňuje vysokorychlostní přenos dat, může být vedený po boku vysokonapěťových a výkonových napájecích kabelů. „Je tedy řešením pro veškeré náročné průmyslové aplikace, kde je zapotřebí přenášet data po sběrnici GigE, FireWire IEEE1394a/b nebo USB,“ říká Aleš Petřík, product manager divize Lin-tech společnosti Hennlich Industrietechnik.
 

Chainflex si libuje v 3D

Nový optický kabel Chainflex testovala firma igus ve svém technickém centru, kde vykonal více než 1 milion dvojitých cyklů. „I při torzi 360° nedocházelo ke změně přenosových vlastností a přenášená data ve vysokých přenosových rychlostech nebyla nijak poškozena,“ upozorňuje Aleš Petřík.
 
Speciální design Chainflexu používá prvky optimalizace torze a mechanicky silně odolné optické vlákno, které je velmi robustní i při použití v aplikacích, kde dochází k rotaci o 180°, například na ramenu robotu. Optický kabel má dvě samostatná optická vlákna; je odolný proti olejům, biologickým olejům, UV záření a udržuje si svoji flexibilitu i při nízkých teplotách. „Kabel je tak určen pro vysoce dynamické aplikace, a to jak ve vnějším, tak venkovním prostředí při teplotách od –20 do 60 °C,“ doplnil Aleš Petřík.
 

Naše kabely do našich řetězů

Firma Lin-tech zve všechny zájemce o další informace k návštěvě stánku D1 v hale 1 na veletrhu Amper 2009, který se koná 31. března až 3. dubna. Zde představí nejnovější flexibilní kabely pro vysokorychlostní přenos dat, servokabely, energetické řetězy – readychain a v neposlední řadě triflexy. Zájemci dostanou zdarma vzorky produktů na otestování.
 
Další informace lze získat na adrese: http://www.hennlich.cz/lin-tech