časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Okken – rozváděč nové generace

|

číslo 4/2004

AMPER 2004

Okken – rozváděč nové generace

Václav Hauser, Marketing,
Schneider Electric s. r. o.

Okken je moderní nízkonapěťový rozváděč značky Merlin Gerin určený pro distribuci elektrické energie a řízení motorů. Všeobecně je jeho název znám pod lidovým označením „šuplíkový rozváděč„.

Rozváděč Okken vznikl inovací „šuplíkového rozváděče„ Masterblock, svého předchůdce. Mezi jeho velké přednosti patří dokonalé technické provedení a moderní design. Základem nízkonapěťového rozváděče Okken je kostra, sběrnice a systém funkčních jednotek („šuplík„).

Obr. 1

Kostra je sestrojena ze speciálně profilovaného rámu, jehož výška je 2 350 mm. Základní rám hloubky 600 mm a šířky 650 mm je určen pro přístroje do 4 000 A, např. jistič NW se spouští Micrologic. Pro větší výkony je nutno použít rozšířený rám o šířce 1 100 mm a podle druhu připojení (shora, zdola, zboku, zezadu) lze přidat různé přídavné rámy (250/350/450 mm).

Uspořádání sběrnic, o maximálním jmenovitém proudu 6 300 A, dovoluje kombinaci distribučních a motorových vývodů, a to i v jednom poli (viz obr.).

Funkční jednotky se ke sběrnicím připojují přes speciální zdvojené svorky. Při použití systému Polyfast je možné měnit funkční jednotky za provozu při zachování bezpečnosti. Polyfast je součástí funkční jednotky. Je to přípravek, do kterého se montují přístroje (např. jističe, stykače). Celá tato sestava tvoří tzv. šuplík – funkční jednotku. Široká řada funkčních jednotek umožňuje sestavit takové provedení, které je vždy možné přizpůsobit požadované aplikaci: pevné, násuvné (tzv. plug-in) nebo výsuvné. Sestavit funkční jednotky do těchto verzí je velmi jednoduché. Proto je ideální v aplikacích, které dovolují pouze krátkou odstávku nebo kde by mohl výpadek elektrické energie způsobit citelnou ekonomickou ztrátu. Za zmínku stojí i skutečnost, že do jedné skříně lze umístit 24 distribučních nebo 48 motorových vývodů, které je možné vzájemně kombinovat. Vývody mohou mít různá připojení – shora, zdola nebo zboku. Na čelních dveřích rozváděče je umístěn terčík značící polohu „šuplíku„ (zapnuto, test, vypnuto) a ovladače přístrojů. Každá poloha je aretována, tzn. že např. není možné šuplík vysunout, je-li zapnutý jistič. Ovládání je dálkové (motorový pohon) nebo místní (přes otočnou rukojeť).

Používání forem, standardu Evropské unie v České republice, stále není v běžném povědomí. Přesto s jejich pomocí – provedením 1, 2, 3 nebo 4 – zajišťují rozváděče Okken zvýšenou ochranu osob proti nebezpečnému dotyku. Rozváděče Okken jsou vyráběny v souladu s normou ČSN IEC 60439.1. Přísná reálná měření byla vykonána v podmínkách, které byly pro rozváděče nejméně příznivé. Popisovaný rozváděč byl vyvinut spoluprací smluvních partnerů a výrobců rozváděčů z celého světa. Po jeho uvedení na český trh v minulém roce se téměř okamžitě objevil v projektech, v nichž jej bylo možné použít. První realizací byla v minulém roce chemická továrna Lonza Biotech v Kouřimi. Za zmínku ještě stojí např. akce Datacentrum Chodov pro firmu DHL, kde je kromě ostatních produktů naší společnosti téměř 80 polí rozváděčů Okken, přičemž hodnota vstupních jističů činí 5 000 A.

Poznání potřeb zákazníků umožnilo firmě Schneider Electric vytvořit rozváděč s maximální flexibilitou, vhodnou ergonomií, adaptabilitou a vysokou bezpečností.

Schneider Electric CZ, s. r. o.

Technická podpora
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com

Praha – Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 281 088 111, fax: 224 810 849
Brno – Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 543 425 555, fax: 543 425 554

http://www.schneider-electric.cz