časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ohlasy čtenářů – záhadný přístroj

|

V Elektru 12/2008 jsme na str. 18 uveřejnili fotografie „záhadného přístroje“, které nám poslal pan Dobeš s tím, zda bychom nemohli zjistit, o jaký přístroj jde (tento přístroj našel náhodně při úklidu půdy). Ze zaslaných informací a fotografií se naší redakci podařilo zjistit, že jde pravděpodobně o elektrostatický kilovoltmetr s proměnnou vzdáleností – měřicí přístroj vyrobený ve známé švýcarské firmě z dvacátých let minulého století Trüb, Täuber & Co. AG z Curychu (obec Hombrechtikon). Nicméně jsme se obrátili prostřednictvím časopisu na naše čtenáře s žádostí o doplnění těchto informací.
 
Na tuto naši výzvu zareagoval doc. Ing. Pavel Trnka, Ph.D., ze Západočeské univerzity v Plzni a ve svém e-mailu píše:
 
„Vážená redakce, dovolte mně poznámku ke zveřejněnému elektrostatickému kilovoltmetru na str. 18 v Elektru 12/2008. Podobné zařízení máme u nás na univerzitě (obr. 1). Také jsme s ním v nedávné době měřili napětí. Navíc jsem nedávno našel v laboratoři jedné firmy v Praze další používaný elektrostatický kilovoltmetr ruské výroby, který byl bez ochranného plastového krytu (jako ten zveřejněný v Elektru). Měřicí rozsah měl do 70 kV, ovšem měření bude pravděpodobně ovlivňováno proudem vzduchu, který by v daném případě mohl způsobit vychýlení zrcátka, jež je jinak vychylováno elektrostaticky. Principiálně je paprsek světla ze zdroje odražen zrcátkem na stupnici a tím je určeno napětí. Přikládám fotografie našeho přístroje. Na jedné z nich je zde vidět zdroj světla i světelná stopa ve tvaru trojúhelníku ukazující napětí 0 kV (obr. 2). S pozdravem a přáním pěkného dne Pavel Trnka.“
 
Redakce Elektra požádala pana docenta Trnku, zda by nevypracoval rámcové informace o měřicí metodě, resp. používání tohoto „záhadného přístroje“. Jakmile je budeme mít k dispozici, zveřejníme je v nejbližším čísle Elektra.
(redakce Elektro)
 
Obr. 1. Elektrostatický kilovoltmetr z univerzity v Plzni
Obr. 2. Stupnice přístroje se světelnou stopou