časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ohlasy čtenářů

|

Ohlasy čtenářů

Je vždy nutný revizní technik?

Vracím se k článku v Elektro č. 7, kdo smí provádět revize elektrického nářadí a spotřebičů.

U předmětů II. a III. třídy jsme schopni pravdivě posoudit jen stav zjištěný prohlídkou. Měřením závadu neodhalíme, neboť u III. třídy si měření nemůžeme dovolit. Takže nakonec vychází, že pro prohlídku nemusí být ani revizní technik.

Podle zákoníku práce za stav odpovídá majitel a zaměstnanci, kteří předměty užívají. Tak ať je na nich, kdo bude prohlídku dělat. Jestliže to jsou technicky zdatní odborníci nebo řemeslníci, tak by měli prohlídku zvládnout. Pracovníkům předpisy ukládají, že musí před zahájením práce prohlédnout stav pracoviště a nářadí. Jestliže majitel rozhodne, že to bude revizní technik, je to jeho rozhodnutí, a ať si tedy za něj nese jak finanční, tak právní zodpovědnost.

Hubert Dostál, elektrotechnik a RT, Rapotín

Vlez pod stůl a rozplétej šňůry

V normě pro revize elektrických spotřebičů je pod tabulkou termínů poznámka, že „prodlužovací šňůry a oddělitelné šňůry se považují za spotřebiče držené v ruce“. Z toho vyplývá, že se revidují v jiných termínech než spotřebiče přenosné.

Kdo tam tuto poznámku dal? Nechci urážet normotvůrce, ale zřejmě nikdy nedělal revize spotřebičů. Víte, kolik to dá práce, osvobodit spotřebiče a šňůry zpod stolů a propletenců vodičů, aby se vůbec mohla revize udělat? Vysvětlovali jste někdy majiteli a zaměstnancům, že mají šňůry připravit k prohlídce, nebo že například počítač a tiskárna se revidují v jiném termínu než prodlužovák, kterým jsou tyto spotřebiče připojené, a než šňůra k počítači, která je od počítače oddělitelná?

Samozřejmě, že se to dělá všelijak, například všechno se reviduje jako přenosný spotřebič. Jenže orgány dozoru se zaklínají normou a dávají do závad, že se revize nedělají ve správném termínu, a tím že se porušuje bezpečnost.

Jiří Zvinohrad, Praha

Falešné informace v ČRo

Ani po řadě konzultací s neopomenutelnými účastníky projektu HV Senátu Parlamentu ČR a Sdružení elektrotechnických firem (Právní předpisy a ochrana spotřebitele v praxi), ani z korespondence s UI ČOI se dosud nepotvrdilo, že značka „kulaté E“ je důkazem bezpečného výrobku.

Jak zcela prakticky dokážete ČOI a dalším inspekčním orgánům ČR, že vámi dodávané i provozované elektrické výrobky jsou opravdu bezpečné, tj. že mají kulaté E oprávněně?

Bohužel nebezpečné a protizákonné informace pro spotřebitele v tomto ohledu jsou šířeny i Českým rozhlasem, jako například v pořadu Káva o čtvrté dne 3. května letošního roku.

Antonín Svoboda, Sdružení elektrotechnických firem, Praha 9

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde