časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

OEZ ve finále EMAS

|

Letohradská společnost OEZ byla loni jedinou českou firmou, která se zúčastnila evropského finále udělování cen EMAS Evropskou komisí. EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) je systém řízení podniku a auditu s ohledem na životní prostředí. Cena European EMAS Award je udílena jednou ročně odbornou komisí podnikům, které systém EMAS používají, dosáhly významných úspěchů a jejich systém řízení je na vysoké úrovni.
 
Tématem soutěže v roce 2007 bylo odpadové hospodářství se zaměřením na snižování produkce odpadu, nové metody recyklace odpadu a na jeho využití k získávání energie.
 
Společnost OEZ, která je komplexním dodavatelem produktů a služeb v oblasti jištění elektrických obvodů a zařízení nízkého napětí, byla do finále nominována za přístup k tzv. eco-designu vyráběných přístrojů. Firmě se daří snižovat materiálovou náročnost výroby, a tím redukovat množství odpadu na straně spotřebitele. Druhotným jevem je úspora energií při výrobě.
 
Co se týče kompaktního jističe BC160 z řady Modeion, určeného pro jištění v průmyslu, vývojovým pracovníkům se podařilo zmenšit jeho hmotnost o více než 40 % v porovnání s jeho předchůdcem BA511-33. „Díky novému konstrukčnímu řešení jsme ušetřili polovinu hmotnosti barevných kovů, třetinu hmotnosti železných kovů a na celkové hmotnosti přístroje se výrazně odrazila i změna výlisků, kde jsme přešli z termosetů na plasty,“ vysvětluje Jaroslava Havlová, vedoucí odpadového hospodářství. Úspora energií při výrobě nového produktu dosahuje 72 %. OEZ v tomto roce vyrobí 20 tisíc jističů BC160 a roku 2010 to bude již 300 tisíc.
 
Hodnotící komise navíc ocenila využití galvanických kalů, ze kterých se recyklují těžké kovy, a využití kuchyňských kalů jako alternativního paliva.
 
Evropskou cenu v kategorii firem nad 250 zaměstnanců, kde společnost OEZ soutěžila s dalšími deseti finalisty, získal nadnárodní dánský výrobce čerpadel, společnost Grundfos.
 

OEZ naplnil zakázku pro Siemens

Společnost OEZ v úterý 11. prosince loňského roku naplnila první objednávku kompaktních jističů pro koncern Siemens. Do logistického centra LZA Siemens v Ambergu (SRN) ve třech dodávkách putovalo více než 5 000 kompaktních jističů a 12 000 komponent příslušenství přístrojů, které Siemens dává na trhy po celém světě. Zákaznická verze jističů pro Siemens vychází z kompaktních jističů úspěšné řady Modeion. Další objednávku pro Siemens bude OEZ plnit během ledna. Zakázky firmy Siemens, jejichž počet v průběhu roku 2008 nadále poroste, znamenají pro OEZ významné zvýšení výroby. Firma OEZ proto plánuje značně rozšířit počet pracovníků zajišťujících výrobu ve dvou- a třísměnném provozu.