časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

OEZ nabízí novou perspektivu

|

OEZ nabízí novou perspektivu

Firma OEZ zaujímá na českém a slovenském trhu s elektroinstalační a nízkonapěťovou spínací technikou přední postavení. Během uplynulého desetiletí se značka OEZ stala pojmem, který reprezentuje široký elektrotechnický sortiment – přístroje pro domovní rozvody, kompaktní a vzduchové jističe, pojistkové systémy, rozvodnice a rozváděčové systémy atd.

Do povědomí široké veřejnosti se však letohradská společnost zapisuje i svou zdravou a efektivní výrobní, vývojovou, ale i marketingovou a zaměstnaneckou politikou. Jedním z charakteristických rysů těchto aktivit je podpora sportu, a to jak na nejvyšší profesionální úrovni (hokejová Sparta Praha, reprezentace ČR v biatlonu), tak i na úrovni regionální.

Sportovní hry OEZ

Polovina června znamená pro město Letohrad, toto východisko pro zimní i letní turistiku v Orlických horách, významný svátek místního sportu: OEZ pořádá Sportovní hry, kterých se účastní v podstatě všichni zaměstnanci. A to je významná část města Letohradu.

Turistický pochod překrásným okolím, cykloturistika orlickým podhůřím, volejbalový turnaj, turnaje v tenisu, ve stolním tenisu, nohejbalu nebo bowlingu vždy najdou mezi zaměstnanci OEZ přímé účastníky nebo přinejmenším aktivní příznivce.

Sportovní hry OEZ jsou již nedílnou součástí firemní kultury OEZ. Vedle místních zaměstnanců nescházejí na startu pravidelně ani pracovníci OEZ Group z dceřiných firem z tuzemska a ze zahraničí. Mezi účastníky se každoročně objevují představitelé Svazu biatlonu ČR, zástupci sportovního, regionálního či odborného elektrotechnického tisku či vrcholoví sportovci, jako letos mistr světa v biatlonu Roman Dostál.

První den Sportovních OEZ se chýlí ke konci. V areálu biatlonu, který vedle malebnosti oplývá i světovými parametry pro pořádání mezinárodních závodů, se shromažďují opozdilci z pěšího výletu okolím, cyklisté i finalisté posledních zápasů ve volejbalu a nohejbalu. Přes dalších tisíc účastníků tohoto setkání je již na místě. Ale nebojte se, organizátoři mysleli na všechno – od dostatečného nápojového a stravovacího zázemí, přes hudebního doprovod až po hygienické a zdravotnické zabezpečení. A drobné nedostatky? Ty se ihned rozplynuly ve všeobecné dobré náladě. Tu nezkalila ani chvilková dešťová přeháňka.

Nastává vyhlášení výsledků jednotlivých sportovních disciplín. Moment! Jak že skončil volejbalový turnaj, kde jeden ze šesti týmů byl složen z novinářů a pracovníků OEZ (blíže obr. 1)?

Sportovní hry OEZ mají mezi místními jednoznačně pozitivní ohlas. Znamenají nejen ukázku poctivé zaměstnanecké politiky OEZ, ale jsou i příkladem cesty k úspěchu – od místní úrovně až po světovou špičku. A to nejen ve sportu, jak dokazuje samotná společnost OEZ. Koncepční podpora firmy všem potřebným odvětvím je transparentní a přirozenou součástí její firemní politiky.

Vstup strategického partnera

Ač to zní neuvěřitelně, ve světě elektrotechniky se společnost OEZ pohybuje již téměř sedmdesát let. Její vysoce kvalitní spínací technika už má tradici – osvědčila se bez nadsázky v milionech průmyslových, administrativních i užitkových úlohách.

Počátkem roku 2007 však firma prošla významnou obchodně-organizační změnou – OEZ se stal součástí skupiny Siemens (Elektro 3/2007, str. 96). I proto byl letošní ročník Sportovních her zase o něco zajímavější: zástupci firmy Siemens totiž byli přítomni i mezi účastníky slavnostního večera.

A jaká očekávání jsou se vstupem strategického partnera do OEZ spojena? „Jestliže přichází partner tak světového významu, jakým je Siemens, nemůžeme myslet při zemi,“ říká generální ředitel OEZ Jaroslav Toman. „Jsem přesvědčen, že OEZ má před sebou výrazný růst ve všech podstatných oblastech, jako jsou vývoj, výroba, obchod a s tím související rozvoj zaměstnanosti a celého regionu.“

Společnost Siemens očekává, že OEZ – firma i značka – přinese odpovídající přidanou hodnotu celému koncernu. „Předpokládají se od nás významné výsledky jak v inovacích, tak i ve výrobě a obchodu. K tomu budeme dostatečně kompetentní s odpovídající podporou Siemens, například v přístupu k nejmodernějším technologiím,“ podotýká Jaroslav Toman.

Vstup strategického partnera se již promítl do zvýšení zaměstnanosti. Nyní, v porovnání se stejným obdobím loňského roku, pracuje v OEZ o více než sto lidí více. A růst bude pokračovat. „Předpokládáme, že během nejbližších dvou let budeme ve výrobních profesích potřebovat řádově o stovky lidí více, v případě technických specialistů budeme hovořit o desítkách,“ upřesňuje vedoucí personálního oddělení OEZ Hynek Vrbický. Žádáni budou zejména specialisté pro pozice vývojový konstruktér, konstruktér přístrojů nízkého napětí, technolog výroby apod.

Zdá se, že společnost OEZ, její zaměstnanci i zákazníci, mají před sebou zajímavou perspektivu.

redakce Elektro

Obr. 1. Volejbalový tým USAKA byl složen z novinářů a pracovníků marketingu OEZ. I díky naprosto vynikající úrovni podání, přihrávek, smečů a další volejbalové činnosti autora tohoto článku procházel tým neohroženě celým turnajem a jen doslova o vlas mu unikla bronzová medaile. Skončil tedy na – již tradičním – čtvrtém místě.
Obr. 2. Cykloturisté před startem trasy orlickým podhůřím
Obr. 3. „Daleko pata oka,“ platilo, dokud lidé neznali nohejbal…

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde