časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Odpínače s pojistkami – jednoduché řešení „dva v jednom“

|

Ing. Michal Brůžek, GHV Trading, spol. s r. o.
 
Francouzská firma SOCOMEC je tradiční výrobce zařízení v oblasti silnoproudých rozvodů v sítích nn. Ve svém sortimentu se zaměřuje hlavně na odpínací techniku, jako jsou výkonové odpínače, manuálně nebo elektricky ovládané přepínače a odpínače s pojistkami. Poslední zmiňované představíme blíže.
 
Odpínače s pojistkami se používají především jako hlavní vypínače v průmyslových rozváděčích nn a jako ochrana motorů (a dalších zařízení) proti zkratům a přetížení. Kombinují v sobě funkci hlavního vypínače a pojistkového držáku. Jsou konstruovány pro všechny standardně používané pojistkové vložky s rozměry dle NFC, DIN, BS i UL a nabízejí široký rozsah proudových zatížení od 25 do 1 250 A (šestnáct velikostí).
 
Nejpoužívanější odpínač s pojistkami této firmy je FUSERBLOC, který v sobě kombinuje pojistkový držák a jeden pár dvojitých odpínacích kontaktů. S jejich pomocí je možné bezpečně odpojit zátěž od obvodu a zároveň ochránit obvod proti nadproudům a zkratům. Samozřejmostí je splnění všech příslušných norem dle IEC. Dále tento typ odpínače s pojistkami splňuje mnoho schválení a certifikátů jako GOST (Rusko), UL (USA), CEBEC (Belgie), FI (Finsko) a mnoho dalších.
 

Základní charakteristika

Každý pól je zkonstruován samostatně a díky tomu je jednoduché kombinovat velikosti jednotlivých pojistkových držáků dle požadavků aplikace. Základní katalogové provedení je dvou-, tří- nebo čtyřpólové, lze však realizovat i deseti- a vícepólový odpínač. Díky modulární konstrukci je možné jednotlivé póly sestavit i jako přepínač sítí se třemi polohami (I-0-II). Jednotlivé fáze jsou od sebe odděleny, čímž je zajištěna vyšší ochrana proti mezifázovému zkratu.
 

Konstrukce

Základem modulu je jeden pár dvojitých kontaktů. Tyto kontakty se pohybují navzájem opačným směrem a zajišťují okamžité odpojení jak pojistky, tak i obvodu od zátěže. Každý jednotlivý kontakt je rozdělen na čtyři kontaktní plošky z důvodu snížení proudového zatížení a následného omezení vzniku jiskry při rozpínání kontaktu. Pro další zlepšení vodivosti a životnosti jsou kontakty postříbřeny. Díky této úpravě je možné používat tyto odpínače s pojistkou i v agresivním prostředí.
 

Příslušenství

Pro výkonové odpínače s pojistkami je připraveno příslušenství, které rozšiřuje nebo doplňuje základní funkce zařízení:
  • rukojeť pro vnitřní nebo vnější ovládání (při vnějším použití lze volit z ovládání předního nebo bočního, rukojeť je spojena s tělem odpínače prodlužovací hřídelí),
  • rozpínatelný integrovaný N-pól nebo pevný nespínatelný N-pól,
  • pomocný kontakt pro indikaci polohy zapnuto/vypnuto (kontakt je mechanicky ovládán v závislosti na poloze ovládací páky, kontakty jsou typu NO/NC),
  • jednotka pro indikaci přetavení pojistkové vložky,
  • ochranné kryty vývodů.
Celé zařízení je možné dodat i v plastové nebo plechové skříni se stupněm krytí IP65. Další informace o zde popsaných produktech firmy SOCOMEC, ale i o dalších výrobcích mohou zájemci získat přímo u odborných pracovníků firmy GHV Trading na adrese: http://www.ghvtrading.cz/
 
Obr. 1. Odpínače s pojistkami FUSERBLOC
Obr. 2. Jeden pól odpínače s pojistkou
Obr. 3. Detail odpínacího kontaktu
Obr. 4. Přehled příslušenství