časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Odolné analogové přístroje s krokovým motorem

|

Ing. Vladimír Ševčík, GMC – měřicí technika, s. r. o.
 
Stále oblíbené ručkové rozváděčové měřicí přístroje se oproti digitálním přístrojům vyznačují výhodami, jakými jsou např. funkčnost bez nutnosti napájecího napětí, snadná odečitatelnost a okamžité sledování trendu měřené hodnoty. Disponují však také nevýhodou – citlivostí na otřesy a rázy během provozu. Pro aplikace, kde se požaduje provoz v podmínkách s vyskytujícími se otřesy či rázy, nabízí GMC místo klasického měřicího systému s otočnou cívkou řešení v provedení přístrojů s krokovým motorem.
 
Zobrazovací analogový přístroj se tedy skládá z krokového motoru s ručičkou a potřebné vstupní a řídicí elektronické části, čímž je garantována necitlivost proti nárazům a vibracím v trvalém provozu.
 
Přístroje byly vyvinuty v souladu s nejnovějším stavem techniky. Elektronický princip dovoluje jednoduché připojení přístrojů k aplikacím s použitím sběrnic pro přenos a zpracování dat, např. CAN-bus či jiných. Umožňují zpracování běžných normovaných signálů, např. 0 až 10 V nebo 0/4 až 20 mA nebo signálů z dvojitých potenciometrů. Lze volit rozsah zobrazení 0 až 90° nebo 0 až 360°. Pro případ provozu ve zhoršených světelných podmínkách je správná odečitatelnost garantována regulovatelným osvětlením stupnice a ukazatele.
 
Typické použití těchto přístrojů je v aplikacích lodní dopravy, kde se požaduje zobrazení směru pohybu a řízení kormidla u pohonů lodí (POD), zobrazení úhlu nastavení lodního šroubu CPP, měření otáček otočných částí, teploty, tlaku, rychlosti a dalších fyzikálních veličin. I při extrémních klimatických podmínkách je zaručena velká přesnost.
 
Vlastnosti analogových přístrojů s krokovým motorem:
  • vhodné pro nasazení v lodních nebo kolejových dopravních prostředcích,
  • typické použití pro zobrazení směru pohybu a polohy kormidla,
  • osvětlení LED stupnice a ukazatele,
  • třída přesnosti 0,5,
  • necitlivost proti rázům a vibracím,
  • libovolná pracovní poloha.
Více informací a technických údajů lze získat na webové adrese společnosti: http://www.gmc.cz, http://www.g-mw.de
 
Obr. 1. Odolný analogový přístroj MFA96-A
Obr. 2. Odolný analogový přístroj SM96-270B0