časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Odolné analogové přístroje s krokovým motorem

|

Ing. Vladimír Ševčík, GMC – měřicí technika, s. r. o.
 
Stále oblíbené ručkové rozváděčové měřicí přístroje se vyznačují mnohými výhodami proti digitálním přístrojům, jako jsou např. funkce bez nutnosti napájecího napětí, snadná odečitatelnost měřené hodnoty, okamžité sledování trendu měřené hodnoty. Jejich nevýhodou je ale citlivost na otřesy a rázy během provozu. Pro aplikace, kde je požadován provoz v podmínkách s vyskytujícími se otřesy či rázy, nabízí společnost GMC řešení v podobě přístrojů s krokovým motorem namísto klasického měřicího systému s otočnou cívkou.
 
Zobrazovací analogový přístroj se tedy skládá z krokového motoru s ručkou a potřebné vstupní a řídicí elektronické části. Tímto je garantována necitlivost proti nárazům a vibracím v trvalém provozu. Tyto přístroje byly vyvinuty v souladu s nejnovějším stavem techniky. Elektronický princip dovoluje jednoduché připojení přístrojů k aplikacím s použitím sběrnic pro přenos a zpracování dat (např. CANbus aj.). Umožňují zpracování běžných normovaných signálů, např. 0 až 10 V nebo 0/4 až 20 mA či signálů z dvojitých potenciometrů. Lze volit rozsah zobrazení od 0 až 90° do 0 až 360°. Pro případ provozu ve zhoršených světelných podmínkách je správná odečitatelnost garantována regulovatelným osvětlením stupnice a ukazatele.
 
Typické použití těchto přístrojů je v aplikacích, kde je požadováno zobrazení směru pohybu a řízení kormidla u pohonů lodí (POD), zobrazení úhlu nastavení lodního šroubu (CPP), měření otáček otočných částí, teploty, tlaku, rychlosti a dalších fyzikálních veličin. Je přitom zaručena velká přesnost i při extrémních klimatických podmínkách.
 

Některé vlastnosti:

  • vhodné pro použití v lodních nebo kolejových dopravních prostředcích,
  • typické použití pro zobrazení směru pohybu a polohy kormidla,
  • diody LED pro osvětlení stupnice a ukazatele,
  • třída přesnosti 0,5,
  • necitlivost proti rázům a vibracím,
  • libovolná pracovní poloha.
Další informace i technické údaje lze nalézt na webových stránkách:
 
Obr. 1. Analogový přístroj MFA96-B
Obr. 2. Analogový přístroj SM96-270B