časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Odolné a spolehlivé zkoušečky

|

číslo 7/2004

inovace, technologie, projekty

Odolné a spolehlivé zkoušečky

Miroslav Nedorost,
Blue Panther, s. r. o.

Rostoucí požadavky na spolehlivost, mechanickou odolnost a vlastnosti zkoušeček pro pracovníky v údržbě rozvodů nn vedly i jejich výrobce ke zlepšování jejich parametrů. Společnost Blue Panther instruments v následujícím příspěvku tři takovéto produkty představí.

Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3

Zkoušečky C.A 760 a C.A 704

Přestože se trh v této oblasti zdá být nasycen, zkoušečky C.A 760 (obr. 1) a C.A 704 (obr. 2) známého výrobce Chauvin Arnoux, který v Česku zastupuje společnost Blue Panther instruments, mají všechny předpoklady k dosažení úspěchu. Vyznačují se jedinečnými vlastnostmi, které vysoko převyšují vlastnosti běžných typů zkoušeček, a navíc i velmi nízkou cenou. Koncepce uvedených výrobků vychází z koncepce zkoušeček známé řady CDA. Obr. 4 Uživatelé nových přístrojů mají k dispozici i funkce, které byly přidány na žádost elektrotechniků. Mezi jejich přednosti tedy patří mechanická odolnost a snadné ovládání.

Zkoušečky měří napětí AC/DC, odpor, zjišťují sled fází a testují proudové chrániče. Při měření stačí dotknout se hrotem fáze – zkoušečka se sama zapne a indikuje fázi. Po připojení druhého hrotu zobrazí velikost napětí. Typ C.A 760 využívá k zobrazení naměřených hodnot diody LED, na rozdíl od zkoušečky C.A 704, která je vybavena podsvětleným displejem. Proto je možné s ní měřit i v tmavých prostorách. Na pouzdrech zkoušeček obou typů je vylisován žlábek k přichycení měřicích hrotů (např. při ukládání do brašny). Lze jej využít i při měření, kdy se kabel „zacvakne„ do žlábku a tak mezi hroty vznikne rozteč 19 mm pro měření v zásuvkách.

K dalším důležitým parametrům zmíněných zkoušeček patří i vysoký stupeň jejich krytí IP65, pracovní teplota v rozmezí –10 až +55 °C. Jsou sestrojeny v plné shodě s bezpečnostními normami EU.

Oba uvedené modely lze dodatečně opatřit adaptérem C.A 751 (obr. 3) – ve tvaru vidlice, který je možné nasadit na horní část zkoušečky. Po připojení do zásuvky tři doutnavky signalizují přesné zapojení zásuvky. Při takovémto měření je zaručena další důležitá vlastnost zkoušečky – dobrý kontakt.

Obr. 5 Obr. 7

Zkoušečka Fluke T5

Zkoušečka Fluke T5 (obr. 4) je zvláště vhodná pro elektrotechniky pracující v údržbě rozvodů nn. Při takovéto činnosti se očekává, že přístroj bez poškození vydrží každodenní přenášení v brašně (většinou plné ostatního nářadí), ale i např. pád z výšky. Měřicí kabely musí být mechanicky odolné a dostatečně pružné i při teplotách pod bodem mrazu. Zkoušečka musí vykazovat dobré elektrické vlastnosti, tzn. např. „přežít„ připojení na napětí (i sdružené) v režimu měření odporu či spojitosti. Je-li navíc hermeticky uzavřena, tedy chráněna proti vniknutí vody a vlhkosti, je vynikajícím pomocníkem každého elektrikáře.

Zkoušečka Fluke T5 je vybavena třiapůlmístným displejem, který usnadňuje čtení naměřených hodnot. Způsob měření – napětí AC/DC (model T5-600 do 690 V, T5-1000 do 1 000 V), test spojitosti (optická i zvuková indikace), odpor do 1 a proud – se volí otočným přepínačem. Právě pro schopnost měřit proud je Fluke T5 unikátním přístrojem: vodič, jehož proud je třeba měřit, se pouze zasune do „zářezu„ otevřených kleští zkoušečky a změří (obr. 5). Přestože výrobce doporučuje vodič zasunout tak, aby byl v rovině s čelem zkoušečky, lze ho ponechat spodní hranou na čele zkoušečky. V tomto případě chyba měření vzroste pouze o 5 %. To je ale přesto vynikající výsledek. Velikost proudu se tedy zkontroluje, aniž je nutné zasouvat vodič do kleští. Přístroj Fluke T5 měří proud do 100 A AC (pro údržbu je většinou dostačující).

Obr. 6

Zkoušečka Fluke T5 je kromě otočným přepínačem volby funkce, který lze snadno otočit palcem, vybavena i funkcí HOLD pro zablokování naměřené hodnoty na displeji. Na opačné straně pouzdra je indikátor LED, který označuje fázi a svítí při testu zkratu.

Měřicí hroty je možné z měřicích kabelů snadno sejmout (poškozený hrot se snadno nahradí novým). Tak vznikne kolík k zapojení přístroje (tzv. banánek), na nějž lze jednoduše nasadit např. krokosvorku.

Svítidlo Fluke L200

Novinkou je praktické malé svítidlo Fluke L200 (obr. 6), jež se „naklapává„ na měřicí kabely. Lze je připevnit k jakýmkoliv měřicím hrotům Fluke. V prostoru rozváděčů nebývá k měření dostatek světla. Při svícení např. ruční svítilnou do místa měření vzniká problém – v tomto případě nemůže měřit jen jedna osoba. Ale s využitím svítidla Fluke L200 lze tuto obtíž snadno vyřešit. Svítidlo se upevní na měřicí hrot a přesně se nasměruje do místa měření (obr. 7). Je vybaveno diodou LED, která je usazena v pohyblivém kloubu a vydává jasné bílé světlo. K jeho napájení jsou zapotřebí tzv. knoflíkové baterie. Doba nepřetržitého svícení je 120 hodin.

Uvedené produkty jsou vyrobeny v souladu s bezpečnostními normami EU.

Více informací zájemci získají na adrese:

Blue Panther, s. r. o.
Na Schůdkách 10
143 00 Praha 4 – Modřany
tel.: 241 762 724–5, 244 403 022
fax: 241 773 251
e-mail: info@blue-panther.cz
http://www.blue-panther.cz