časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Odešel doc. Ing. Petr Voženílek, CSc.

|

* 21. června 1942 † 12. února 2021

Doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. zakončil studium na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze v roce 1964. Následně nastoupil jako pedagogický asistent na katedru elektrických strojů a přístrojů, které zůstal věrný až do konce života. V roce 1981 na katedře obhájil kandidátskou práci a následně 1984 se v oboru elektrické stroje, přístroje a pohony habilitoval.

Akademické působení doc. Voženílka bylo již od počátku spjato s problematikou točivých a netočivých elektrických strojů. Na toto téma napsal několik skript a přeložil dvě rozsáhlé monografie do českého jazyka.

V rámci své pedagogické činnosti vyučoval svým osobitým způsobem studenty katedry elektrických pohonů a trakce v předmětech věnovaných problematice elektrických strojů. Několik generací studentů si díky němu budou navždy pamatovat, kterým strojem točí pravá či levá ruka nebo co je nejdůležitější částí stroje.

Petr Voženílek byl, jako „stálý“ tajemník, duší a výkonnou silou katedry. Organizoval téměř bez pomoci konferenci ISEM, podílel se na tvorbě rozvrhů, zaštiťoval organizaci státních závěrečných zkoušek a mnoha dalších událostí na katedře.

Odchodem Petra Voženílka přichází katedra elektrických pohonů a trakce a celá fakulta nejen o skvělého pedagoga, tajemníka, ale i o znalce historie fakulty.

Jan Bauer,
vedoucí katedry elektrických pohonů a trakce, ČVUT v Praze