časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Odemykání domovních dveří bez klíče

|

z německého originálu časopisu de, 15–16/2007,
vydavatelství Hüthig & Pflaum Verlag GmbH München,
upravil Ing. Josef Košťál, redakce Elektro
 
V domech s více bytovými jednotkami vyžaduje většina domovních správ, aby obyvatelé domu z technicko-bezpečnostních důvodů na noc zamykali domovní dveře. Někteří nájemníci se tímto pokynem řídí a v noci dům zamykají, jiní však ne. Z tohoto důvodu často dochází mezi obyvateli těchto domů k neshodám. Firma Assa Abloy Sicherheitstechnik GmbH přišla na trh s řešením, které by mohlo uspokojit obě znesvářené strany.
 
Tímto řešením je Mediator, zařízení, které sdružuje samouzamykatelné únikové dveře a lineární otvírač dveří. Zaskočí-li mechanismus domovních dveří do zámku, dveře se samočinně uzamknou. Přitom je však současně možné otevřít (odemknout) domovní dveře přímo z bytu domovním otvíračem dveří, a vpustit tak např. návštěvu do domu. Kromě toho lze tyto dveře kdykoliv otevřít zevnitř klikou, a to i tehdy, jsou-li . zamčené. To znamená, že v případě nebezpečí může každý, kdo se nachází uvnitř domu, dům opustit i bez klíče od domu – tímto způsobem je zajištěna také bezpečná úniková cesta.
 

Popis funkce

Stejně jako u běžných domovních dveří uzamkne pružinová mechanika dveře při zaskočení mechanismu dveří do zámku. Použijeli nyní některý obyvatel domu domovní otvírač dveří, zapne se elektromotor a uvolní (otevře) uzamykací mechanismus, takže je možné domovní dveře otevřít (odtlačit) zvenčí. Zevnitř se dají tyto dveře kdykoliv mechanicky odemknout stisknutím kliky. Díky tomuto systému jsou tedy domovní dveře stále zamčeny, a přesto je lze kdykoliv odemknout bez klíče.
 

Možnost přestavby

Mediator je vhodný také pro přestavbu starších domovních dveří (dveře s trubkovým rámem nebo s plným křídlem).
 
Mediator sestává ze tří komponent:
  • ze zámku únikových dveří,
  • lineárního otvírače dveří,
  • síťového zdroje.
 
Kabeláž dveří, která byla u dosavadních řešení s motorovými zámky nezbytná, není u systému Mediator nutná. Pro přenos řídicích signálů lze při přestavbě použít původní vedení otvírače dveří. Celkem jsou zapotřebí čtyři žíly: dvě pro řídicí vedení (5 až 48 V AC nebo DC) a dvě pro napěťové napájení 12 V.
 
Podle oblasti použití Mediatoru jsou možné i další speciální funkce: Je-li např.v domě lékařská ordinace, lze naprogramovat otvírání dveří časovými spínacími hodinami na dobu ordinačních hodin. Jinou možností je napojení klíčového spínače pro autorizovanou osobu, např. správce domu, který může dočasně nechat dveře odemčeny.
 
Výrobce slibuje až o 50 % nižší náklady při použití systému Mediator oproti jiným dosud dostupným řešením zamykání a odmykání domovních dveří.