časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Odborná literatura

|

číslo 3/2002

Odborná literatura

Ročenka ELEKTRO 2002

Vydavatelství FCC PUBLIC vydává každoročně souhrnnou informační publikaci, Ročenku ELEKTRO. Tento kapesní zdroj informací je určen zejména pro elektrotechniky a je vydáván od roku 1994 jako pokračování dřívějších populárních Elektrotechnických příruček.

V obsahu Ročenek najdou čtenáři důležité adresy, nové normy a jiné aktuality z oblasti standardizace, články o bezpečnosti práce na elektrických zařízeních, kapitoly z oblasti projektování, zkušebnictví, automatizační techniky, měřicí techniky, silnoproudé elektrotechniky, ochrany elektrických zařízení atd.

Ročenka 2002 vyšla na přelomu ledna a února 2002. Objednávat Ročenku 2002 (starší vydání Ročenek ELEKTRO lze zakoupit se slevou) a další knižní tituly vydavatelství FCC PUBLIC s. r. o. můžete prostřednictvím objednávkového kupónu.


Od praktických pomůcek k Brevíři elektrotechnik

Firma IN-EL, spol. s r. o. připravila pro letošní rok praktické pomůcky pro elektrotechniky – laminované barevné karty formátu A5, na nichž jsou na jedné straně formou tabulek, grafů, nomogramů, textu a grafiky poskytovány elektrotechnikům praktické informace potřebné pro jejich odbornou činnost. Informace důsledně vycházejí z ustanovení platných legislativních předpisů a technických norem.

Laminované praktické pomůcky (karty) budou vydávány postupně a obsáhnou všechny potřebné oblasti elektrotechniky. Budou obsahovat tabulky a nomogramy pro dimenzování, jištění a impedance smyček, způsoby uložení kabelů a vodičů a jejich vliv na proudovou zatížitelnost, barevné značení vodičů, barevné značení zásuvek, písmenné značení svorek, značky na elektrických předmětech, minimální hodnoty zemních odporů, minimální hodnoty izolačních odporů, energetické štítky, lhůty revizí elektrických instalací, spotřebičů a ručního elektrického nářadí, druhy a značení sítí a desítky dalších praktických informací, které každý elektrotechnik ke své činnosti potřebuje.

Praktické pomůcky jsou určeny vedoucím pracovníkům projektových a elektromontážních firem, výrobcům a provozovatelům elektrických zařízení, projektantům, montérům, údržbářům, energetikům, revizním a servisním technikům, konstruktérům atd.

Kartové provedení praktické pomůcky dává možnost ukládání do pořadače (značkami je vymezeno děrování), z něhož postupně vznikne jakýsi Brevíř elektrotechnika.

Laminované provedení karty – B>tabulku ochranných vodičů a vodičů pospojování – již firma IN-EL s. r. o. v současné době zájemcům nabízí.

Aktuální informace o vydaných praktických pomůckách a o způsobu jak je získat jsou uvedeny na adrese: www.in-el.cz


Současný stav a výhled elektrotechnických předpisů ČSN

ELEKTRO č. 5/2002 bude uveden stejnojmenný článek autora Josefa Rýmuse (předseda TNK 22, ESiCCO Plzeň), který má za úkol přiblížit otázku elektrotechnických předpisů v celoevropském kontextu.

Je zřejmé, že sjednocování a vzájemné prorůstání států Evropské unie jako hospodářského celku přináší kromě jiného i další a nové požadavky na bezpečnost produktů. V dubnu bude na ČSNI ukončen rozborový úkol, který reagoval na změny dosavadních systémů elektrotechnických předpisů, platných ve zcela odlišných právních podmínkách státu. Avizovaný článek bude informovat o námětech dalšího vývoje národního systému elektrotechnických předpisů v procesu mezinárodní integrace a přípravy na vstup do Evropské unie.