časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Odborná konference o hromosvodní ochraně

|

číslo 7/2004

referáty

Odborná konference o hromosvodní ochraně
Od Prokopa Diviše k moderní ochraně před bleskem

Masarykova univerzita práce,
ČVUT Praha, Fakulta strojní a elektrotechnická,
DEHN+SÖHNE

Při příležitosti 250. výročí instalace prvního hromosvodního zařízení v českých zemích (1754, Prokop Diviš, Přímětice u Znojma) uspořádala Masarykova univerzita práce ve spolupráci s firmou DEHN+SÖHNE, předním světovým výrobcem ochran před bleskem a přepětím, odbornou konferenci.

Obr. 1

Moderní ochrana před bleskem a přepětím se v několika posledních desetiletích stala v oboru elektrotechniky samostatnou a vysoce kvalifikovanou disciplínou. Souvisí to zejména s nárůstem sdělovacích, komunikačních a výpočetních technologií, které jsou citlivým „senzorem„ vlivů atmosférické elektřiny i spínacích jevů v distribuční síti.

Na konferenci se proto sešli odborníci z oboru ochrany před přepětím a z firem, které se touto problematikou zabývají – SALTEK, OEZ Letohrad, Phoenix Contact a dalších. Vzácné setkání trojice přednášejících, velkých odborníků v oboru přepětí – Ing. Františka Popolanského, CSc., Dr. Petera Hasseho (D+S, SRN) a Ing. Zdeňka Rouse, CSc., bylo na této konferenci stylové.

Obr. 2

Kromě vyslechnutí odborných přednášek totiž účastníci konference měli příležitost podívat se do prostor laboratoře vysokých napětí a zkoušek EMC na ČVUT FEL. Zde se mohli při výkladu jejího vedoucího, doc. Ing. V. Kvasničky, CSc., seznámit s technickým vybavením, historií a možnostmi laboratoře.

Témata přednášek objasňovala rozsáhlou škálu otázek – jakého původu může být přepětí, zásady navrhování ochrany před bleskem, co je to vnitřní a vnější ochrana před bleskem, třídy (hladiny) bleskové ochrany, potenciálové vyrovnání v ochraně před bleskem, impulsní výdržné napětí zařízení ve vnitřní instalaci, energetická a napěťová koordinace přepěťových ochran a další.Článek firmy DEHN+SÖHNE o jednom z jejích moderních produktů – svodiči bleskových proudů DEHNbloc Maxi – si zájemci mohou přečíst na straně 36.

O historii hromosvodu Prokopa Diviše se zmíníme v následujícím čísle ELEKTRO.