časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Od praktických pomůcek k Brevíři elektrotechnika

|

číslo 4/2002

Odborná literatura

Od praktických pomůcek k Brevíři elektrotechnika

Firma IN-EL, spol. s r. o. – jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů informací v oboru elektro v ČR, začala v letošním roce vydávat praktické pomůcky pro elektrotechniky.

Praktické pomůcky jsou laminované barevné karty formátu A5, na nichž na jedné straně jsou formou tabulek, grafů, nomogramů, textu a grafiky elektrotechnikům poskytovány praktické informace potřebné pro jejich odbornou činnost, druhá, zadní strana je určena pro inzerci. Veškeré informace, jež praktické pomůcky obsahují, důsledně vycházejí z ustanovení platných legislativních předpisů a technických norem.

Předmětem praktických pomůcek budou např. tabulky a nomogramy pro dimenzování, jištění a impedance smyček, způsoby uložení kabelů a vodičů a jejich vliv na proudovou zatížitelnost, barevné značení vodičů, barevné značení zásuvek, písmenné značení svorek, značky na elektrických předmětech, minimální hodnoty zemních odporů, minimální hodnoty izolačních odporů, energetické štítky, vybavení elektrotechnických provozoven, lhůty revizí elektrických instalací, spotřebičů a ručního elektrického nářadí, druhy a značení sítí a desítky dalších praktických informací, které každý elektrotechnik ke své činnosti potřebuje.

Praktické pomůcky jsou určeny vedoucím pracovníkům projektových a elektromontážních firem, výrobců a provozovatelů elektrických zařízení, projektantům, montérům, údržbářům, energetikům, revizním a servisním technikům, konstruktérům atd.

Praktické pomůcky (1 kus od každého druhu) obdrží automaticky zdarma každý zákazník, který si od firmy IN-EL zakoupí jakékoliv zboží (příručky, normativní dokumenty ESČ a tiskopisy) nebo služby (přístup k internetovému informačnímu systému) – spodní hranice nákupu není v současné době omezena. Zákazník, který bude chtít pouze některou z praktických pomůcek a žádné jiné zboží, ji obdrží za 19,- Kč, včetně DPH 22 %.

První praktické pomůcky jsou zákazníkům firmy IN-EL k dispozici již od konce ledna tohoto roku.

Pro výrobce, dovozce a prodejce výrobků a služeb pro elektrotechniky jsou praktické pomůcky příležitostí pro prezentaci své firmy a jejich produktů (zadní strana karty). Umístění inzerátu na druhé straně pomůcky je velmi atraktivní: inzerce je zřejmá na první pohled a s pomůckami, jejichž trvanlivost je zajištěna laminováním, budou pracovat pouze potenciální zákazníci inzerenta.

Lze předpokládat, že elektrotechnici si budou pomůcky postupně ukládat do pořadače (viz značky, jimiž je vymezeno děrování), z něhož vznikne jakýsi Brevíř elektrotechnika. Díky inzerátům na druhé straně pomůcek tak formou Brevíře elektrotechnici získají jednak soubor praktických odborných informací, jednak přehled významných firem dodávajících v ČR služby, materiály a výrobky pro elektrotechniku.

V tomto čísle přinášíme jeden z příkladů plnohodnotné praktické pomůcky pro elektrotechniky.

Aktuální informace o vydaných praktických pomůckách a o způsobu jak je získat, jsou na www.in-el.cz