časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ochrana ústředny EZS před přepětím

|

číslo 10/2004

inovace, technologie, projekty

Ochrana ústředny EZS před přepětím

Ing. Vlastimil Tichý, RNDr. Jozef Dudáš, CSc.,
SALTEK s. r. o.

EZS - elektronický zabezpečovací systém - slouží k zamezení vniknutí nepovolaných osob do objektu. Z tohoto důvodu bývá síť čidel velice rozsáhlá a délky jednotlivých vedení čítají až stovky metrů. Takto rozsáhlá síť je náchylná na různé poruchy způsobené přepětím vzniklým v síti nn, např. při spínání velkých induktivních zátěží. Indukované přepětí vzniká v silno- i slaboproudých rozvodech i při blízkém a vzdáleném úderu blesku. Přepětí indukované ve vedeních může kromě falešných hlášení poplachů také způsobit zničení čidel nebo i ústředny EZS. Z těchto důvodů je třeba ochránit celý systém nejen ze strany napájení, ale i ze strany slaboproudých rozvodů.

Obr. 1

Pro ochranu ústředny EZS ze strany napájení je třeba brát v úvahu, že jestliže není napájecí vedení 230 V/50 Hz ošetřeno již 1. a 2. stupněm, je třeba ho dodatečně instalovat. Pro 1. stupeň je vhodný svodič bleskových proudů s uzavřeným jiskřištěm od firmy SALTEK typ FLP-A35 a pro 2. stupeň typ SLP-275 V v provedení pro jednofázové nebo třífázové vedení.

Na vlastní napájecí vstupy ústředny EZS je nutné instalovat typ DA-275 DF nebo typ DA-275 BFG. Jedná se o 3. stupeň ochrany s vf filtrem od firmy SALTEK, který chrání ústřednu EZS nejen proti přepětí, ale i proti vf rušení ze strany napájení 230 V/50 Hz.

Do ústředny EZS se mohou dostat přepěťové pulsy také ze strany čidel a komunikačních linek. Ze strany telefonní linky je potřeba na vstup ústředny EZS osadit přepěťovou ochranu typu DM-240/1R popřípadě typ DL-TLF, což jsou výkonné dvoustupňové ochrany firmy SALTEK schopné svést až 10 kA (8/20 ms)

Kromě telefonní linky je třeba ochránit i vstupy pro čidla. Zde je vhodné použít univerzální ochrany pro datové a sdělovací rozvody řady DM-xx/1R DJ k montáži na lištu DIN, popřípadě CL-xx/1 R pro povrchovou montáž v lištových rozvodech, které svou konstrukcí a variabilitou umožňují různé využití (xx udává napětí ve smyčce - nejčastěji 12 V, 24 V pro proudové smyčky, 240 V pro telefonní linky).

Jestliže má ústředna EZS čidla, která jsou umístěna vně objektu, je nutné ke stávajícím ochranám předřadit svodič bleskových proudů typu BD, nebo použít třístupňový kombinovaný svodič bleskových proudů a svodič přepětí SALTEK typu BDM-xx.

Komplexní ochrana ústředny EZS podstatně zkvalitní funkci celého zařízení. To pak bude spolehlivě plnit úkoly, pro které bylo vyprojektováno a realizováno a podstatně sníží počet falešných poplachů a nutných servisních zásahů. Tím šetří provozovateli nemalé finanční prostředky za opravy a údržbu systému.

Přepěťové ochrany SALTEK jsou bezúdržbové a jejich životnost se pohybuje v rozmezí 10 až 20 let.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz