časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ochrana ústředny EZS před přepětím

|

číslo 1/2005

Ochrana ústředny EZS před přepětím

Ing. Vlastimil Tichý, RNDr. Jozef Dudáš, CSc.,
SALTEK s. r. o.

Elektrický zabezpečovací systém – EZS – je určen k zamezení vniknutí nepovolaných osob do objektu. Ke splnění této úlohy se zpravidla využívá velmi rozsáhlá síť čidel (délky jednotlivých vedení bývají až stovky metrů). Takováto síť je náchylná k různým poruchám způsobeným přepětím vzniklým v síti nn např. při spínání velkých indukčních zátěží. Indukované přepětí vzniká v silnoproudých i slaboproudých rozvodech i při blízkém a vzdáleném úderu blesku. Přepětí indukované ve vedeních může kromě falešných hlášení poplachů také vést ke zničení čidel nebo i ústředny EZS. Proto je třeba ochránit celý systém ze strany napájení, ale i ze strany slaboproudých rozvodů (obr. 1).

Obr. 1.

Obr. 1. Ochrana ústředny EZS před přepětím

Pro ochranu ústředny EZS ze strany napájení je třeba dodatečně instalovat 1. nebo 2. stupeň ochrany, není-li napájecí vedení 230 V/50 Hz již takto chráněno. Pro 1. stupeň je vhodný svodič bleskových proudů s uzavřeným jiskřištěm od firmy SALTEK, typ FLP-A35, a pro 2. stupeň typ SLP-275 V v provedení pro jednofázové nebo třífázové vedení.

Na vlastní napájecí vstupy ústředny EZS se instaluje typ svodiče DA-275 DF nebo typ DA-275 BFG s vf filtrem rovněž od firmy SALTEK. Jedná se o 3. stupeň ochrany, který chrání ústřednu EZS proti přepětí i proti vf rušení ze strany napájení 230 V/50 Hz.

Do ústředny EZS se mohou dostat přepěťové pulsy též ze strany čidel a komunikačních linek. Ze strany telefonní linky je třeba vstup ústředny EZS osadit přepěťovou ochranou typu DM-240/1R, popř. typu DL-TLF. To jsou výkonné dvoustupňové ochrany SALTEK, jež mohou svést až 10 kA (8/20 µs).

Kromě telefonní linky je zapotřebí ochránit i vstupy pro čidla. Zde je vhodné použít univerzální ochrany pro datové a sdělovací rozvody řady DM-xx/1R DJ k montáži na lištu DIN, popř. CL-xx/1 R pro povrchovou montáž v lištových rozvodech, které svou konstrukcí a variabilitou umožňují různé využití (xx udává napětí ve smyčce – nejčastěji 12 V a 24 V pro proudové smyčky a 240 V pro telefonní linky).

Jsou-li čidla umístěna vně ústředny EZS, je nutné již existujícím ochranám předřadit svodič bleskových proudů typu BD nebo použít třístupňový kombinovaný svodič bleskových proudů a svodič přepětí SALTEK typu BDM-xx.

Komplexní ochrana ústředny EZS podstatně zkvalitní fungování celého zařízení, které pak bude spolehlivě plnit úkoly, pro něž bylo vyprojektováno a realizováno. Rovněž podstatně sníží počet falešných poplachů a nutných servisních zásahů. Tím také ušetří provozovateli nemalé finanční prostředky za opravy a údržbu systému.

Přepěťové ochrany SALTEK jsou bezúdržbové a jejich život se pohybuje v rozmezí deseti až dvaceti let.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel.: 272 942 470
GSM: 602 473 633
fax: 267 913 411
e-mail: obchod@saltek.cz
http://www.saltek.cz