časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ochrana spotřebičů před výpadkem napájení

|

číslo 1/2002

Inovace, technologie, projekty

Ochrana spotřebičů před výpadkem napájení

Pavel Hromník, Schmachtl CZ s. r. o.

Společnost Schmachtl zastupuje v oboru záložních zdrojů dva renomované výrobce: firmu AROS a firmu PILLER.

Obr. 1.

Zdroje Sentry HPS firmy Aros jsou nepřerušitelné záložní zdroje pro napájení citlivých zařízení, jako jsou počítače, telekomunikační zařízení, lékařské systémy, kontrolní systémy, osvětlovací technika apod. Spolehlivost systému on-line s dvojitou konverzí (UPS-CIB) těchto záložních zdrojů zajišťuje jednofázový nebo trojfázový vysokofrekvenční invertor IGBT (P.W.M), který je řízen mikroprocesorem. Systém je vybaven i mikroprocesorovou diagnostickou jednotkou, jež mimo jiné velmi zjednodušuje případné odstraňování poruch. Výhodný, a významný zvláště pro údržbu a servis UPS, je statický i manuální obtok (by-pass), který může být využit k nepřetržitému dodávání napětí pro spotřebiče s nesinusovým průběhem (výpočetní technika) v případech, kdy lze akceptovat napětí s tzv. crest faktorem (faktor zkreslení výstupního lineárního napětí) větším než 3 : 1. Systém UPS rovněž zajišťuje galvanické oddělení mezi hlavním přívodem a výstupním napětím během normálního chodu. S tím je spojena i možnost využít vstupní filtry, které redukují rušení (THD – šum vyšších harmonických) o 8 %. Zařízení je vybaveno tzv. ECO funkcí (funkce úspory elektrické energie v případech napájení méně citlivých spotřebičů na změny napětí) pro méně citlivé spotřebiče, jako je např. osvětlení pro 100 kV·A a více.

Zásluhou tzv. inteligentního způsobu řízení větrání má systém velmi nízkou hladinu hluku.

Pro komunikaci s ostatními systémy je UPS vybaven rozhraním RS-232, USB, adaptérem s  protokolem SNMP a devíti bezpotenciálními kontakty.

Obr. 2. Obr. 3.

Nedílnou součástí systému HPS je i volitelný software pro monitorování stavu UPS a všech měřitelných veličin, který běží na všech známých platformách (operační systémy, které běží na připojených počítačích užívaných pro ovládání, diagnostiku a komunikaci s UPS – WINDOWS 95, 98, NT, 2000, MAC OS2). UPS lze vybavit i speciálním dálkovým ovládacím panelem se stejnými funkcemi, jaké jsou na UPS se standardním softwarem (jež se dodává s každou UPS pro komunikaci, řízení a diagnostiku UPS pomocí PC), který v okamžiku poruchy nebo nebezpečí prostřednictvím modemu automaticky upozorňuje servisní středisko.

Využití záložních zdrojů je velmi široký obor – v praxi se používají různé systémy těchto zdrojů s odlišnou délkou doby zálohování.

Společnost Schmachtl zastupuje firmy, které vyrábějí různé typy UPS, a je schopna vybrat pro 95 % aplikací vhodný záložní zdroj napětí.

Veškeré další informace si zájemci mohou vyžádat u výhradního dovozce firmy SCHMACHTL CZ s. r. o. na tel. č.: 02/44 00 15 00, 02/44 00 15 50 nebo 0724/23 33 77.