časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ochrana přenosných přístrojů proti účinkům přepětí

|

číslo 2/2003

Inovace, technologie, komponenty

Ochrana přenosných přístrojů proti účinkům přepětí

RNDr. Jozef Dudáš, CSc.,
SALTEK s. r. o.

Cena běžných přenosných měřicích a diagnostických přístrojů napájených ze sítě 230 V AC dnes běžně dosahuje hodnoty desítek tisíc korun. U špičkových přístrojů (např. pro diagnostiku poruch v energetické síti, lékařské diagnostické přístroje aj.) se cena pohybuje v hodnotě stovek tisíc korun a nezřídka překročí hranici jednoho milionu. Přitom se tyto přístroje často připojují do instalací, v nichž se mohou vyskytovat poruchy, např. atmosférické a spínací přepětí nebezpečné úrovně. Ekonomicky ani organizačně není možné např. při měření u zákazníka zajistit ochranu rozvodů nn podle doporučení norem (ČSN 33 0420 apod.). Společnost SALTEK proto nabízí přenosnou přepěťovou ochranu vestavěnou do zásuvkového adaptéru, typ PA-OVERDRIVE (obr. 1).

Obr. 1. Obr. 2.

Adaptér PA-OVERDRIVE se dodává v několika verzích. Základní verze PA-OVERDRIVE X16 umožňuje napájení chráněného zařízení do 16 A, svádí impulsní proudy až 8 kA (8/20), což odpovídá omezení zkušebního napětí 16 kV na úroveň kolem jednoho tisíce voltů. Proto i při extrémních impulsních přepětích v síti je zaručena bezpečnost přenosného zařízení. K jednomu adaptéru lze pomocí krátkého prodlužovacího přívodu připojit i více chráněných zařízení (kritériem je celkový odběr).

Pro programovatelné přístroje osazené procesorem a pamětí se doporučuje ochrana z řady PA-OVERDRIVE F6 (F16) vybavená nejen svodičem přepětí, ale i vysokofrekvenčním odrušovacím filtrem. Svodič zajistí omezení rušení s vysokou amplitudou, filtr omezuje rušení v rozsahu 150 kHz až 30 MHz již v oblasti amplitud desetin a jednotek voltů. Kombinovaná ochrana se svodičem a filtrem pro 6 A – typ PA-OVERDRIVE F6 a pro 16 A – typ PA-OVERDRIVE F16 zajistí bezpečný a rovněž bezporuchový provoz přenosných zařízení používaných v terénu, popř. v rušené síti průmyslových (i administrativních) objektů.

Pro přístroje, které jsou zároveň zapojeny do datové a/nebo sdělovací sítě, jsou k dispozici adaptéry s ochranou sítě 230 V AC a navíc s konektory a se zabudovanou ochranou pro příslušné rozhraní:

  • FAX-OVERDRIVE pro telefonní linku (např. přístroj s modemem – obr. 2),
  • ISDN-OVERDRIVE pro rozhraní ISDN/S,
  • NET-OVERDRIVE pro rozhraní Ethernet 10/100 Mb/s.
Obr. 3.

Pomocí těchto kombinovaných ochran pro napájení a současně slaboproudé rozhraní lze efektivně ochránit i přístroje, k jejichž dálkovému monitorování během měření jsou využity některé ze zmíněných sítí. Způsob připojení chráněných přístrojů je ukázán na obr. 3.

Investice do svodičů přepětí SALTEK na úrovni 0,1 až 1,0 % ceny chráněného přenosného zařízení se začíná vracet okamžitě nejen omezením rizik možného poškození přístroje, ale i jeho účinným odrušením, snížením počtu poruch a tím i omezením počtu servisních zásahů a následně snížením provozních nákladů. Provozovatel zařízení pozná účinek odrušení a snížení počtu poruch i subjektivně bez nutnosti statistického vyhodnocování.

Doba technického života ochranných a odrušovacích přístrojů SALTEK je přibližně deset let; v různých obměnách se tyto ochrany vyrábějí již devět let. Výroba přístrojů je v souladu s certifikovaným systémem kontroly kvality podle normy ČSN ISO 9001:2000. Jejich kvalita i technické parametry jsou navíc zaručeny několikastupňovou kontrolou již během výroby a výstupní kontrolou ve vlastní laboratoři EMC.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz