časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Obnovitelné zdroje energie – výzva pro Lapp Group

|

Výroba a rozvod energie z obnovitelných zdrojů jsou v současnosti pokládány za perspektivní trh pro uplatnění tradičných výrobků společnosti Lapp Group. To jasně vysvitlo z tiskové konference, kterou uspořádala začátkem července ve Schwarzenfeldu firma U. I. Lapp, německá pobočka Lapp Group.
 

Vize a skutečnost

Obnovitelné zdroje energie mají v Německu zelenou. Dr. Ludger Eltrop z Ústavu pro energetické hospodářství a racionální využívání energií Univerzity Stuttgart ve své přednášce uvedl, že tyto zdroje mají na spotřebě elektrické energie podíl 14,8 %. Jejich využíváním se snížily emise CO2 v Německu o 112 milionů tun, což je přibližně 14 %. Při prohlídce největšího podniku na výrobu bioplynu Schmack Biogas AG v nedalekém Schwandorfu bylo možné se přesvědčit o tom, že kabely firmy Lapp dobře odolávají působení olejů, tuků, vosků a emulzí a teplotě přibližně 40 °C. Bioplyn, vyráběný fermentací kukuřice, trávy a jiných rostlinných látek, je v tomto podniku čištěn tak, aby měl stejnou kvalitu jako zemní plyn a mohl být připojen do sítě zemního plynu (obr. 1).
 

Myšlenková líheň

Siegbert Lapp představil na konferenci „myšlenkovou líheň“ stuttgartské skupiny Lapp, tedy společnost Lapp Engineering & Co. Ta byla založena rodinou Lappů ve Švýcarsku v roce 2004 a stará se o získávání a zhodnocování duševního vlastnictví pro techniku přenosu elektrické výkonu a dat. Tato společnost spravuje více než 200 vlastních patentů skupiny Lapp a stará se i o ochranné známky, licence apod. Koordinuje a rozvíjí výzkumné a vývojové práce skupiny Lapp. Jedním ze zajímavých výsledků vývoje je využití techniky RFID v kabelech a konektorech. Řešení bylo poprvé prezentováno na Hannover Messe. Vývojářům se podařilo do kabelů a konektorů včlenit drobné inteligentní nosiče dat (tagy) RFID, které mohou být opatřeny také senzory a mohou být jednotlivě programovány tak, aby pro každý případ použití byly pomocí čtečky snímány potřebné informace (identifikační údaje, vlhkost, tlak nebo teplota) a ty přenášeny k dalšímu zpracování do informačního systému.
 

Jaké kabely pro „zelenou energii“?

Konkrétní produkty navržené pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů představil jednatel U. I. Lapp Armin Hess. Pro větrné elektrárny jsou navrženy kabely Ölflex®Torsion, které se mohou zkroutit o ±150° a odolávají chladu. Odborníci z firmy Lapp věnovali velkou pozornost fotovoltaice. Dokonce si na střechu budovy logistiky nechali nainstalovat solární zařízení. Na základě takto získaných zkušeností byly vyvinuty produkty „na míru“, např. konektory Epic®Solar nebo integrované vedení Ölflex®Solar XLR. Pro zaříz ní na zpracování biomasy byl vyvinut kabel Ölflex®Rébusy, mimořádně odolný proti působení agresivních olejů, louhů a kyselin. Armin Hess přítomné také seznámil s mnoha konkrétní příklady použití popsaných produktů při výrobě energie z obnovitelných zdrojů na celém světě (obr. 2).

(ev)