časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nutnost třetího stupně ochrany proti přepětí

|

číslo 4/2003

Amper 2003

Nutnost třetího stupně ochrany proti přepětí
Třetí stupeň přepěťové ochrany = ochrana a odrušení

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK s. r. o.

Norma ČSN 33 0420 i další normy doporučují třístupňovou ochranu rozvodů nízkého napětí. Část investorů, vedena snahou ušetřit, hledá cesty a důvody, proč některý ze tří stupňů neinstalovat.

Obr. 1.

Za jednu z největších chyb považujeme vynechání třetího stupně ochrany (třídy D).

Uvedený stupeň tvoří individuální ochranu jednotlivých přístrojů nebo skupin přístrojů umístěných ve společné skříni (např. 19" Rack ). Právě třetí stupeň potlačuje zbytkové přepětí za prvním a druhým stupněm nejen hluboko pod hranici poškození chráněných přístrojů, ale i pod hranici způsobující poruchy. Poruchy vzniklé impulsním přepětím se mohou projevit především u přístrojů řízených procesorem, u osobních počítačů, řídicích ústředen měření a regulace (MaR), elektrických zabezpečovacích systémů (EZS) a u elektrické požární signalizace (EPS) jako softwarová porucha. Systém např. samovolně „resetuje„ nebo „zamrzne„ (se ztrátou aktuálních dat), popř. dojde k „zacyklení“ programu.

Náhodný impuls (např. skupina rychlých pulsů – burst – od blízkého stykače) může vést i k nesprávné funkci: u stroje NC vzniknou škody ve výrobě, u ústředen EZS, EPS např. dojde k falešnému vyhlášení poplachu (výjezd skupiny bezpečnostní firmy se počítá v jednotkách tisíc korun u běžných objektů). Stejné následky může mít i vysokofrekvenční rušení způsobované měniči. Je proto výhodné u takovýchto přístrojů instalovat nejen „holou„ přepěťovou ochranu třídy D (3. stupeň), ale i její kombinaci s vysokofrekvenčním filtrem.

Kombinované ochrany tohoto typu dodává společnost SALTEK v různém provedení:

Obr. 2.

  • na lištu DIN 35 mm pro proudy 1 až 16 A a pro napětí 48, 230 a 400 V AC typovou řadu DA 275 DF (obr. 1), vhodnou pro stroje NC, ústředny MaR a EZS,
  • do normalizované skříně 19" sortiment chráněných a odrušených vícenásobných (až osminásobných) zásuvek RACK-Protector F8,
  • do zásuvek adaptéry PA – Overdrive F6 (pro samostatné PC) nebo pro PC připojené přes modem k telefonní lince FAX – Overdrive F6 (obr. 2), popř. k síti LAN NET – Overdrive F6.

Účinek zmíněných ochran na snížení počtu poruch u PC, ústředen a mikroprocesorových jednotek velmi rychle pozná i laik bez vedení pracné statistiky poruchovosti. Tyto ochranné a odrušovací přístroje potlačí energetické vysokonapěťové pulsy i nízkoamplitudové vysokofrekvenční rušení; přicházející pulsy s amplitudou v jednotkách kilovoltů potlačí na úroveň stovek voltů. Vysokofrekvenční rušení v oblasti 150 kHz až 30 MHz potlačí o 40 až 80 dB. Tímto účinkem vytvářejí kombinované ochrany SALTEK elektromagneticky příznivé prostředí pro práci chráněných zařízení. S jejich pomocí lze i citlivé elektronické přístroje používat v průmyslovém prostředí vystaveném rušení.

Svodiče SALTEK třídy D (3. stupeň) kombinované s vysokofrekvenčním filtrem se úspěšně používají již osm let. Nejenže slouží jako prevence proti zničení chráněných zařízení, ale zejména podstatně omezují poruchovost chráněných přístrojů a prodlužují jejich životnost. Investice vložené do těchto svodičů se často vrací během několika týdnů, nebo dokonce i dnů.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz